UGOSTITELJI PRED KATASTROFOM ZBOG ZABRANE PUŠENJA!

Izvor: Kurir, 29.Dec.2010, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UGOSTITELJI PRED KATASTROFOM ZBOG ZABRANE PUŠENJA!

BEOGRAD - Čemu kafana kad ne možeš da pušiš? Prve posledice Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu su da će ugostitelji i preduzetnici uskoro moći da stave katanac na objekte, jer je nekima zbog zabrane pušenja promet prepolovljen

BEOGRAD - Čemu kafana kad ne možeš da pušiš?

Prve posledice Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu su da će ugostitelji i preduzetnici uskoro moći da stave katanac na objekte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jer je nekima zbog zabrane pušenja promet prepolovljen!

Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije sprovedenom na 436 lokala u sedam gradova, i to u periodu od 11. novembra pa do 20. decembra 2010, najgore su prošli lokali u tržnim centrima. U njima pad prometa ide i do 67 odsto.

- Ako se ova tendencija nastavi, ovim lokalima u roku od nekoliko meseci preti zatvaranje, pogotovo zato što druga polovina januara i februar spadaju u tradicionalno loše mesece jer promet opada posle završetka novogodišnje potrošačke groznice - ističu u Uniji.

Predviđa se da će doći do znatnog smanjenja prihoda od PDV, stvaranja viška radne snage i potrebe za smanjenjem broja zaposlenih, tako da će se smanjiti i prihodi od poreza i doprinosa na zarade, kao i prihodi od poreza na dobit. U ovakvim uslovima ugostiteljska preduzeća i samostalne ugostiteljske radnje postaće listom nelikvidni i neće biti u stanju da redovno izmiruju obaveze prema državi i isplaćuju zarade.

U Uniji upozoravaju da samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Smederevu, Somboru i Kragujevcu u ugostiteljstvu radi preko 21.000 zaposlenih.

- Time što je zabranjeno pušenje na ovakav način neće se znatno smanjiti broj pušača, a hiljade ljudi u Srbiji ostaće bez posla. Zbog toga ugostitelji smatraju da se ovaj „mladi“ zakon može prilagoditi i ugostiteljima i pušačima i nepušačima u onoj meri u kojoj bi to obezbedilo održanje nivoa privredne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu - ističu oni.

Gosti kradu stone oznake

U Uniji kažu i da je suvišno da u objektu veličine do 80 kvm, pored oznake „zabranjeno pušenje“ na vratima, stoje i oznake na stolovima.

- Ovo predstavlja stalni trošak za vlasnika lokala, jer gosti nezadovoljni zakonom namerno uklanjaju oznake i nose ih sa sobom. U lokalu sa 15 stolova gazda mora da nabavi prosečno 220 malih stonih oznaka mesečno, jer dnevno nestaje sedam-osam. To je prosečno trošak od 3.850 dinara mesečno - ističu oni.

Ko će da bije pušače

U ugostiteljskim objektima, kako kažu u Uniji poslodavaca, radnici prilikom legitimisanja gostiju koji krše zakon nailaze na odbijanje saradnje i stoga se pušenje ne može uvek zabraniti u praksi.

- Ovakvi gosti su često ratoborni i moraju se udaljiti iz lokala, što predstavlja problem. Takvo udaljavanje ne mogu da izvrše konobarice i šankerke. Ukoliko ih ne udalje, postoji mogućnost inspekcijske kazne zbog prisustva duvanskog dima u lokalima. Zbog ove pojave mnogi ugostitelji razmišljaju da unajme muškarce a otpuste devojke i žene koje rade kao šankerke i konobarice jer one ne mogu da reše problem udaljavanja lica iz lokala - kažu oni.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.