Bez pušača nema prometa

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pušača nema prometa

Beograd -- Udruženje poslodavaca Srbije saopštilo da je zbog primene zakona o zabrani pušenja opao promet ugostiteljima i u turističkim objektima.

To udruženje je saopštilo da primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ugrožava njihovo poslovanje.

Na osnovu precizno vođene statistike od 11. novembra do 20. decembra ove godine, u 436 lokala u sedam gradova u Srbiji, uočen je drastičan pad prometa u ugostiteljskim i turističkim objektima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Udruženje poslodavaca Srbije upozorava da je, ukoliko se takav trend nastavi, moguće i zatvaranje tih objekata.

Zbog pada prometa u ovim objektima dolazi do smanjenja prihoda od poreza na dodatu vrednost, stvaranja viška radne snage i potrebe za smanjenjem broja zaposlenih, tako da će se smanjiti i prihodi od poreza i doprinosa na zarade, kao i prihodi od poreza na dobit.

U Beogradu se pojavio i dodatni problem zbog ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i gašenja muzike posle 22 sata u stambenim objektima.

Beograd, kao i drugi gradovi, nema dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora u koji bi mogli da se smeste ugostiteljski objekti, tako da je više od 80 odsto ovih lokala smešteno u stambenim zgradama.

Ovakvom odlukom ugroziće se sve ono na čemu je Turistička organizacija Beograda, zajedno sa ugostiteljima radila godinama - da se Beograd promoviše kao atraktivna turistička destinacija za strane turiste, koja ima bogat noćni život, navodi se u saopštenju.

Udruženje poslodavaca Srbije podseća da su od 2001. godine milioni evra ulagani u takvu promociju Beograda.

U ugostiteljskim objektima pojavio se i dodatni problem - žene konobarice koje rade u tim objektima moraju da legitimišu goste koji krše Zakon o zaštiti stanovništva izloženosti duvanskom dimu, a takvi gosti su često ratoborni i moraju se udaljiti iz lokala.

Ugostitelji su zato prinuđeni da otpuštaju devojke i žene i zapošljavaju muškarce konobare, jer pripadnice lepšeg pola nisu u mogućnosti da goste fizički izbace iz lokala.

Udruženje poslodavaca, takođe, smatra da je neumesno da sve oznake za zabranu pušenja moraju biti na nalepnici A4 formata, jer to narušava izgled lokala, a takođe su suvišne i oznake na stolovima, koje nezadovoljni gosti često namerno uklanjaju i nose sa sobom, pa se ugostitelji suočavaju sa dodatnim troškom, jer dnevno nestaje sedam do osam oznaka sa stolova.

Ove primedbe ugostitelja upućene su ministru zdravlja Tomici Milosavljević, čije je ministarstvo iniciralo Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, sa molbom da se rasmotre pojedine zakonske odredbe, čije bi bolje definisanje moglo da pomogne da se prevazidje trenutno stanje.

U saopštenju udruženja je navedeno da ugostitelji i hotelijeri nisu protiv ovog zakona i smatraju da i Srbija mora postati deo civilizovanog sveta, ali je u ovom slučaju reč o očuvanju radnih mesta i prihodima budžeta Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon protiv pušenja ugrožava ugostitelje

Izvor: S media, 28.Dec.2010

Udruženje poslodavaca Srbije saopštilo je danas da je zbog primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu - u oblasti turizma i ugostiteljstva, došlo do pada prometa u ugostiteljskim i turističkim objektima, što ugrožava njihovo poslovanje...Na osnovu precizno vodjene statistike...

Nastavak na S media...

Zabrana pušenja zatvara kafiće

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2010

Od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu primetan je drastičan pad prometa u kafićima, naročito u lokalima u tržnim centrima.

Nastavak na Radio 021...

Zabrana pušenja prepolovila pazar ugostitelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2010

BEOGRAD -..Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je od 11. novembra, kada je počela primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskog dima, do 20. decembra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Somboru, Smederevu i Kragujevcu, zabeležen pad prometa ugostiteljskih objekata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zabrana pušenja ugrozila kafedžije

Izvor: Glas javnosti, 29.Dec.2010, 07:02

BEOGRAD - Udruženje poslodavaca Srbije saopštilo je da je zbog primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu - u oblasti turizma i ugostiteljstva, došlo do pada prometa u ugostiteljskim i turističkim objektima, što ugrožava njihovo poslovanje...Na osnovu precizno vođene...

Nastavak na Glas javnosti...

UGOSTITELJI PRED KATASTROFOM ZBOG ZABRANE PUŠENJA!

Izvor: Kurir, 29.Dec.2010

BEOGRAD - Čemu kafana kad ne možeš da pušiš? Prve posledice Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu su da će ugostitelji i preduzetnici uskoro moći da stave katanac na objekte, jer je nekima zbog zabrane pušenja promet prepolovljen..BEOGRAD - Čemu kafana kad ne možeš...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.