Izvor: Blic, 16.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U našim bolnicama i zidovi bolesni

U našim bolnicama i zidovi bolesni

BEOGRAD - Novi sindikat zdravstva za danas je najavio štrajk, zbog, kako stoji na plakatima - 'prevare'!

- Potpredsednik Vlade dr Žarko Korać, sastanku je prisustvovao i ministar Božidar Đelić, potpisao je protokol o povećanju plata u državnom zdravstvu, za septembar, od 9,1 odsto, međutim, na sam dan isplate, umesto novih, dobili smo plate obračunate po starom i zato smo prinuđeni da stupimo u štrajk, kaže za 'Blic' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predrag Vujaklija, potpredsednik Novog sindikata zdravstva u Kliničkom centru Srbije. Štrajk, ističe on, nije uperen protiv bolesnika, nema političku pozadinu i - zapravo je pokušaj da se spreči slom zdravstva'.

Sindikat ima primedbe i na Nacrt zakona o radu, ocenivši ga kao 'antiradnički', kaže Vujaklija, ukazujući na sporni član 104. kojim se predviđa da poslodavac ima pravo da otpusti radnika zbog 'nedoličnog ponašanja', a pritom nije navedeno šta to znači. Zašto su, pita Vujaklija, izostavljene druge disciplinske mere - opomena, promene radnog mesta, umanjenje plate, već se predviđa samo - otkaz. - Sindikat lekara i farmaceuta nije pravi zastupnik interesa lekara u državnom zdravstvu i zato ga treba ili ga reorganizovati ili osnovati novi, smatra prof. dr Dragan Vučović, zamenik direktora Urgentnog centra (UC) i šef katedre za anesteziologiju Medicinskog fakulteta.

Plate i uslovi rada jesu rak rana našeg zdravstva, upozorava on i navodi da, na primer, profesor, sa titulama i znanjem, ima platu koja je ekvivalent 2,2 plate spremačice!

- Nema čaršava, hirurških rukavica, deficit antibiotika je stalan problem, kroz UC prođe godišnje 150.000 najtežih pacijenata, 2.000 godišnje umre u ovoj ustanovi i taj broj se iz godine u godinu raste, kaže dr Vučović.

Dotok bilo koje količine novca u predimenzionirano zdravstvo, koje se ponaša kao protočni bojler, deceniju urušavano i zapušteno, ništa neće popraviti, smatra naš sagovornik, ocenjujući da to može da učini - 'samo reforma, po uzoru na evropske standarde'.

Zdravstveni savet DOS-a, podseća on, sastavio je predlog reforme, ali zbog - 'odsustva komunikacije sa ministarstvom zdravlja, taj predlog nikada nije ni stigao na javnu raspravu' .

Ono što su novinar i fotoreporter 'Blica' videli u UC, liči na sumorne scene iz nekog horora - plafoni vlažni, instalacije cure na sve strane, aparati ne rade, u jednoj od soba rupa u zidu, kažu, stoji već godinama zaklonjena dušekom, ali bezuspešno, jer ista rupa u zidu, popriličnih dimenzija, vodi i u kupatilo.

Na Odeljenju postkoronarne jedinice, u sobi gde sestre pripremaju terapiju, gde su smešteni lekovi i gde bi trebalo da je maksimalno čisto i sterilno, plafon je vlažan, pun gljiva i buđi, a kako nam kaže glavna sestra odeljenja Radica Miletić, uslova za dezinfekciju i sanaciju, prema oceni onih koji su želeli da pomognu - nema!

Na ovom odeljenju ima 35 postelja, dolaze pacijenti iz cele Srbije, u dve koronarne jedinice 18, a događa se da se u jednom danu, sa znacima infarkta u UC stigne 28 i 30 pacijenata i tada, kako kaže jedan od lekara kojeg smo zatekli u žurbi, važi samo jedno pravilo - trpaj! Prenose se kreveti iz drugih delova zgrade, ne pita se da li su i koliko upotrebljivi, mimo svih medicinskih standarda lekari i sestre leče najteže bolesnike u uslovima kakvi se teško mogu videti i u afričkim poljskim bolnicama. Prozori ne dihtuju, nijedna roletna ne radi, na nekim oknima razapeti čaršavi, jer sunce nemilosrdno prži, lift ne radi, pacijente sa sprata na sprat nose na rukama. Slično je i u drugim delovima KCS - Prvoj hiruškoj, Internoj A, Infektivnoj klinici, zgradama koje su toliko građevinski propale da je veliko pitanje vredi li ih i sanirati, a i centralna zgrada zjapi i propada kao u pesmi 'Skadar na Bojani'. Posetite i Institut 'Dedinje', savetovali su nam u UC, uz opasku da je tamo drugačije - 'hitne pacijente ne primaju, ne dežuraju, iako imaju sve uslove za to'. Z.D.Marković

Sindikat lekara po strani

BEOGRAD (Tanjug) - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je da neće učestvovati u štrajku najavljenom za 16. oktobar. U saopštenju se kaže da taj sindikat nije potpisivao nikakve ugovore s Vladom Srbije i zato neće učestvovatu u najvljenom štrajku Novog sindikata zdravstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.