U Inđiji počela gradnja tehnološkog parka

Izvor: Glas javnosti, 19.Apr.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Inđiji počela gradnja tehnološkog parka

INĐIJA - Indijska "Embasi grupa" polaganjem kamena-temeljca počela je u Inđiji izgradnju informaciono-tehnološkog i biznis parka, i u taj projekat uložiće oko 600 miliona evra.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je, nakon polaganja kamena temeljca, da čvrsto veruje da će današnji dan biti prekretnica u razvoju IT tehnologije i novo poglavlje u ekonomskom razvoju Srbije.

On je ukazao da će u IT parku posao naći 1.000 mladih stručnjaka, a u roku od 10 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 25.000 stručnjaka i inženjera IT tehnologije.

Cvetković je naglasio da je izgradnja ovog parka u vremenu ekonomske krize ohrabrenje za Srbiju i dokaz da je vlada vodila stabilnu ekonomsku politiku i očuvala ekonomske potencijale zemlje.

Prema njegovim rečima, IT park u Inđiji ima međunarodni značaj, biće izvozno orijentisan i angažovaće mladi stručan kadar, čime u sebi sažima sva opredeljenja ove vlade.

Premijer je izrazio očekivanje da će izgradnja IT centra u Inđiji uticati na formiranje novih generacija stručnjaka i omogućiti da Srbija bude regionalni lider u razvoju IT tehnologija.

On je istakao da Vlada Srbije ima trajno opredeljenje da pomaže razvoj IT tehnologija kao šansu za razvoj zemlje i dodao da će biti nastavljena borba kako bi se mladim stručnjacima omogućilo da u svojoj zemlji žive od svog rada.

Polaganju kamena temeljca, koji je postavljen uz tradicionalne indijske i pravoslavne verske obrede prisustvovali su i predsednik i generalni direktor "Embasi grupe" Džitu Virvani, predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik opštine Inđija Goran Ješić i indijska ambasadorka u Srbiji Nengča Lovum.

Park svetske klase

Virvani je naglasio da će u Inđiji biti izgrađen park svetske klase u kome će biti primenjene nove tehnolije i dodao da kompanija izabrala Srbiju kao mesto za investicije jer je ona kapija ka Evropi i ima puno obrazovanih i obučenih ljudi.

Pajtić je istakao da će ovaj grandiozni projekat omogućiti zapošljavanje više od 10.000 informatičkih inženjera u narednih pet godina i doprineti da Vojvodina postane IT regija.

Pokrajinska vlada će, u saradnji sa univerzitetima, povećati broj studenata informacionih tehnologija što će stvoriti bazu da Vojvodina i Srbija budu mesto iz koga će se izvoziti visoke tehnologije, rekao je on.

Prva indijska kompanija u Srbiji

Pajtić je napomenuo da je ovo prva indijska kompanija u Vojvodini i Srbiji i da kapaciteti saradnje sa tom dinamičnom, prijateljskom zemljom nisu dovoljno iskorišćeni, dodajući da je dolazak "Embasi grupe" signal da je ovo područje pogodno za biznis i zapošljavanje.

Ambasadorka Nengča Lovum istakla je da su Indija i Srbija prijatelji, ali da je dosad saradnja bila samo na političkom nivou i da je bila potrebna i ekonomska dimenzija tog prijateljstva.

Svetska ekonomska kriza je pokazala da sve zemlje sveta zavise jedne od drugih i da su potrebne jedne drugima da bi izašle iz krize,dodala je ona.

Ističući da se na ovu investiciju dugo čekalo i da je u međuvremenu izbila ekonomska kriza , predsednik opštine Inđija Goran Ješić je rekao da je "Embasi grupa" danas napravila početni korak i izrazio očekivanje da će ta investicija biti dalje proširivana.

On je istakao da je Inđija mesto brojnih investicija, što je i rezultat rada vlade Mirka Cvetkovića, koja je Srbiji donela statis kandidata za članstvo u EU.

Park "blagosiljao" i hindu sveštenik

Na svečanosti polaganja kamena temeljca, indijski sveštenik obavio je tradicionalnu ceremoniju koja predstavlja izraz obožavanja Majke zemlje i sporovodi se da bi neka lokacija postala pogodna za izgradnju.

On je zakopao devet kamenova koji simbolizuju devet planeta Sunčevog sistema.

Projekat izgradnje IT parka uključuje izgradnju kancelarijskog prostora klase A, od ukupno 25.000 kvadratnih metara smeštenih u četiri poslovne zgrade.

Projekat će se sastojati iz više faza, a planirano je da prva faza bude završena u drugom kvartalu 2013. godine.

Predviđeno je da bi ovaj park u narednih pet godina mogao da se proširi i do 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.