Izvor: RTS, 28.Nov.2021, 13:40

U Beogradu protest i šetnja centralnim gradskim ulicama zbog zagađenja vazduha

Grupa građana "Eko straža" organizovala je protest u centru Beograda zbog zagađenosti vazduha u gradovima širom Srbije. Održana i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Sve je proteklo bez incidenata.
"Eko straža" navodi da je protest pod nazivom "Za besopasan vazduh" organizovan povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagađenja vazduha na teritoriji Srbije koji, tvrde, ima razmere humanitarne katastrofe.

Aleksandra Kirilić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz organizacije "Eko straža" istakla je u uvodnom obraćanju na Terazijama, gde je skup počeo, da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi, a 15 gradova u Srbiji je među najzagađenijima na starom kontitentu.
Izjavila je da su se okupili treći put kako bi ukazali na neaktivnost institucija i vlasti u Srbiji, ali pre svega jer je u septembru, kako tvrdi, otkriveno da je Institut za javno zdravlje "Batut" godinu dana skrivao podatak o "crnim tačkama", odnosno najzagađenijim delovima Srbije.

Od zagađenog vazduha u Srbiji godišnje umre 15.000 ljudi, rekla je Kirilićeva, te dodala da svako šesto dete u našoj zemlji boluje od astme.
Naglasila je da građani ne žele da žive u "zlatnom dobu, već kao sav normalan svet", prenela je agencija Fonet.
Posle obraćanja govornika, građani su sa Terazija krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.
Prošli su pored Skupštine grada, preko Kralja Milana i Slavije. Iako su prethodno najavili da je cilj protestne šetnje Institut "Batut" u Ulici doktora Subotića starijeg, građani su se zaustavili kod Karađorđevog parka u Bulevaru oslobođenja, gde je protest i završen.

Kako su naveli, u Ulicu doktora Subotića starijeg nisu ušli zbog pacijenata koji su hospitalizovani u okolnim klinikama.
Saobraćaj je zatvaran u ulicama kojima se kreću građani i po njihovom prolasku je normalizovan.
Kako javlja reporter RTS-a sa lica mesta, sve je proteklo bez ikakvih incidenata. 
"Eko straža" prethodno je navela da na protest nije bilo dozvoljeno donositi obeležja političkih stranaka i ističu da je reč o građanskim protestima.

Današnji protest bio je prvi deo protesta, a drugi deo će biti održan nedelju i dve nedelje kasnije u svim drugim većim gradovima Srbije.
Organizatori poručuju da će donosiocima odluka dati rok 30 dana da reaguju ili će uslediti sledeći protest koji će, dodaju, imati za cilj obustavu saobraćaja na radni dan u takozvanom špicu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sa protesta u Beogradu traže čist vazduh

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2021

"Gušite nas" poruka je sa protesta koji je okupio ekološke aktiviste i deo građana u centru Beograda 28. novembra. Protest na kojem je od vlasti zatraženo da reše problem zagađenja vazduha je organizovala neformalna grupa građana "Eko straža", koja je događaj najavila na svojoj Facebook stranici.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.