Izvor: RTS, 08.Jul.2020, 17:05

Tužilaštvo i Zaštitnik građana proveravaju postupanje policije

Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu danas su podnete dve krivične prijave protiv N. N. lica za krivično delo zlostavljanja i mučenja, u vezi sa snimkom na kojem se vidi kako pripadnici policije tuku tri muškarca, koji sede na klupi u Pionirskom parku, kažu za Tanjug u tom tužilaštvu.
Tužilaštvo će tim povodom Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a uputiti zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i, nakon dostavljanja izveštaja, odlučiti o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << daljim koracima, dodaju u tužilaštvu.
O tom događaju postoji snimak, koji je obavljen na televiziji i društvenim mrežama.
Tužilaštvo treba da utvrdi i zbog čega je došlo do takve reakcije policije, odnosno da li su policajci bili nečim isprovocirani.
I ombudsman proverava rad pripadnika MUP-aZaštinik građana započeo je kontrolu rada pripadnika MUP-a na osnovu medijskih informacija na kojima se vide postupci policije tokom protesta ispred, oko parlamenta i u njemu, kao i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile.
Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su se noćas dogodile predstavnici stručne službe Zaštitnika građana planiraju nenajavljenu posetu beogradskoj Policijskoj upravi kako bi razgovarali sa svim privedenima.
Predstavnici stručne službe razgovaraju i sa nadležnima i upoznaju se s dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći između 7. i 8. jula a prisustvovaće i današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, navodi se u saopštenju iz kancelarije Zaštitnika.
Navode i da će pratiti zdravstveno stanje svih povređenih.
Zaštinik u saopštenju dodaje da će Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiti na licu mesta postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu.
Osuđujući svaki vid nasilja Zaštitnik je apelovao na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta da stavove iskazuju na miran i dostojanstven način, bez sukoba i uništavanja imovine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.