Tumen tumari, lična karta

Izvor: Politika, 18.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tumen tumari, lična karta

Naredne sedmice, dvadesetak kikindskih policajaca završava tromesečni kurs romskog jezika, prvi te vrste koji je u Srbiji organizovan za pripadnike MUP-a

Kikinda – Majmištoro rođiv, tumen tumari, lična karta (Svako dobro, molim vas, vašu ličnu kartu) – ovim rečima će se uskoro kikindski policajci obraćati pripadnicima romske nacionalne zajednice kada od njih zatraže lične isprave.

Naime, u ovdašnjoj policijskoj ispostavi se od kraja septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva puta nedeljno održavaju časovi romskog jezika, koje pohađa 21 policijski službenik. Ovaj osnovni kurs biće završen u četvrtak, kada će polaznici polagati test.

Kako ocenjuju u ovdašnjoj policijskoj ispostavi, policajci koji su prošli kurs romskog jezika lakše će komunicirati sa pripadnicima te nacionalne manjine, a oni će pak moći da brže i lakše ostvaruju svoja građanska prava.

– Novousvojeno znanje će mi pomoći u radu, jer, kada ste u mogućnosti da sa strankom komunicirate na njenom maternjem jeziku, automatski zadobijate poverenje i pažnju – smatra Aleksandar Vasić, jedan od polaznika kursa, inače, pomoćnik komandira Policijske ispostave Kikinda.

Nastavnik romskog jezika Aleksandar Stojkov, koji je proteklih meseci obučavao policajce, kaže da je zadovoljan svojim učenicima:

– Policajci koji pokrivaju delove grada pretežno naseljene Romima sada znaju kako da se pozdrave, legitimišu osobu, zatraže pomoć na tom jeziku. Kao Rom, mogu da kažem da je ova akcija za svaku pohvalu, da će doprineti prevazilaženju stereotipa i barijera, a nadam se da će se policijske uprave iz drugih krajeva ugledati na kikindsku – kaže za naš list Stojkov.

Zamenik komandira Policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov navodi da ovdašnja policija od početka godine intenzivno sarađuje sa udruženjima Roma:

– Organizovana su i predavanja o radu sa socijalno ugroženim grupama i nacionalnim manjinama, uz aktivno učešće predsednika romskih udruženja. Oni su nama predočili kako funkcioniše romska zajednica, a mi smo se potrudili da im što detaljnije objasnimo principe rada policijske službe. U Kikindi naredne nedelje počinje i kurs mađarskog jezika, koji će pohađati dvadesetak policajaca, a među njima će biti i saobraćajaca – objašnjava za „Politiku" Rajkov, dodajući da bi naredne godine kursevi romskog jezika trebalo da budu organizovani za policajce u Senti i Kanjiži.

S. Miletin

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Slabo divane i madžarski...

Izvor: Glas javnosti, 19.Dec.2009, 10:05

Kikindski policajci, njih dvadesetak, opet su pred maturom, ali ovoga puta iz romskog jezika! Kikinda je prva opština u Srbiji u kojoj će policajci, tokom obavljanja svakodnevnih dužnosti, ubuduće morati da „parlaju“ i romski jezik, pa su zato, tokom protekla tri meseca, momci u plavom dvaput...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.