Trivan na konferenciji u Tirani o klimatskim promenama

Izvor: RTS, 06.Apr.2019, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan na konferenciji u Tirani o klimatskim promenama

Na ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana o klimatskim promenama u Tirani, prihvaćena je Deklaracija o zajedničkim aktivnostima za klimu u tom regionu i dogovoreno da se završi Zajednička mapa puta i ubrza pristup izvorima finansiranja u toj oblasti.
Konferencija je kasnila zbog insistiranja Beogradske delegacije da predstavnici privremenih Prištinskih institucija budu predstavljeni po proceduri Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacija, nakon čega su predstavnici Prištine napustili skup koji je nesmetano nastavljen.

Ministar zaštite životne sredine Gora Trivan kaže da već ima sasvim dovoljno različitih inicijativa i strategija tako da sada treba da pređemo na taktički nivo i da zaista počnemo da primenjujemo vrlo korisne i praktičke postupke kako bi kvalitet životne sredine u našim zemljama bio bolji.
"To znači da usvajanjem deklaracije koja je opšteg tipa ali je u stvari podrška adaptaciji na klimatske promene svih sektora, posebno privrede, poljoprivrede, šumarstva, do Mape puta koju ovde protežiramo i koja će nam pomoći da zapravo delujemo ovde svi zajedno", kaže Trivan.
Ministarska konferencija okupila je predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana iz oblasti zaštite životne sredine, zemalja zainteresovanih za pružanje finansijske podrške, međunarodnih organizacija i fondova, razvojnih agencija, radi dogovora o zajedničkom delovanju i nastupu ka fondovima namenjenim aktivnostima u borbi protiv klimatskih promena. 
Konferencija u Tirani svojevrsni je nastavak ministarske konferencije o zagađenju u jugoistočnoj i južnoj Evropi koja je održana u decembru 2018. godine u Beogradu, odnosno predstavlja operacionalizaciju jednog dela zaključaka koji su tada utvrđeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.