Trivan pozvao zemlje Zapadnog Balkana da jačaju regionalnu saradnju u oblasti ekologije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan pozvao zemlje Zapadnog Balkana da jačaju regionalnu saradnju u oblasti ekologije

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan danas je na konferenciji o klimi na Zapadnom Balkanu u Tirani naglasio značaj zaštite životne sredine kao instrumenta za ostvarivanje razvoja i unapređenja uslova života i zdravlja ljudi, ali istovremeno, i jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu, navodi se u saopštenju iz resornog ministarstva Srbije.

On je pozvao sve zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže u inicijativama koje jačaju regionalnu saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u oblasti zaštite životne sredine, i doprinesu ostvarivanju mogućnosti za finansiranje zajedničkih projekata u borbi protiv klimatskih promena.

Na Кonferenciji je prihvaćena Deklaracija o zajedničkim aktivnostima za klimu u regionu Zapadnog Balkana, i dogovoreno da se do kraja izradi "Zajednička mapa puta za region Zapadnog Balkana – ubrzavanje procesa pristupa izvorima finansiranja u oblasti klimatskih promena" koja je razmatrana na Кonferenciji, navodi se u saopšenju iz ministarstva Srbije.

Zapadni Balkan je područje manjih, i manje razvijenih zemalja koje su više izložene destruktivnim posledicama klimatskih promena, zbog čega moraju tražiti zajedničke odgovore i udružiti se u zajedničkim akcijama za ublažavanje i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, jedan je od zaključaka prvog dana Кonferencije.

Agencija AP javila je ranije danas da je na konferenciji o klimi na Zapadnom Balkanu došlo do tenzija između Kosova i Srbije. Kako je naveo AP, delegacija Srbije je insistirala na tome da Kosovo ne može da bude predstavljeno sa nacionalnom zastavom već pod logom Unmika.

Kosovski ministar za životnu sredinu Fatmir Matoši je to smatrao neprihvatljivim i izašao kao i predstavnik Albanije, a kako navodi AP, konferencija je nastavljena ali samo sa tehničkim stručnjacima.

Portal koha.net takođe je danas izvestio o incidentu na konferenciji o klimi u Tirani, navodeći da je ona zbog toga otkazana.

Portal koha.net prenosi saopštenje MŽSPP Kosova u kome se ističe se da je kosovski ministar životne sredine i prostornog planiranja Fatmir Matoši odlučio da bojkotuje konferenciju čim je saznao da će Kosovo biti predstavljeno fusnotom i uz pratnju zvaničnika UNMIK-a.

Kako je u saopštenju kosovskog ministarstva navedeno, on je odluku o bojkotu doneo u znak protesta zbog načina predstavljanja Kosova, jer je po njemu, to neprihvatljivo za Kosovo.

Nakon što je Matoši napustio konferenciju to je učinio i domaćin sastanka albanski ministar  Blendi Klosi, navodi koha.net.

Klosi je rekao da je postignuta saglasnost sa UN i Srbijom, ali da se oni nisu složili da Kosovo ima pravo glasa.

"Kosovo je imalo status specijalnog gosta", rekao je Klosi, prenela je koha.net.

U saopštenju Ministarstva Srbije se ne govori da je bilo incidenta na konferenciji o klimi u Albaniji. Kako se navodi Ministarska konferencija u Tirani okupila je predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana iz oblasti životne sredine, zemalja zainteresovanih za pružanje finansijske podrške, međunarodnih organizacija i fondova, razvojnih agencija radi dogovora o zajedničkom delovanju i nastupu ka fondovima namenjenim aktivnostima u borbi protiv klimatskih promena.

Ministar zaštite životne sredine Srbije ranije danas je saopštilo da je ministar Goran Trivan u Tirani razgovarao sa ministrom turizma i zaštite životne sredine Albanije Blendijem Klosijem o aktuelnim pitanjima stanja životne sredine, kao i mogućnostima njenog unapređivanja na osnovu saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan na konferenciji u Tirani o klimatskim promenama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana o klimatskim promenama u Tirani, naglasio je značaj zaštite žživotne sredine kao instrumenta za ostvarivanje razvoja i unapređenja uslova žživota i zdravlja ljudi, ali istovremeno, i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.