Srbija i Albanija mogu zajednički rešavati pitanja životne sredine

Izvor: RTS, 05.Apr.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i Albanija mogu zajednički rešavati pitanja životne sredine"

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji u Tirani učestvuje na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Regionalna akcija za klimu na Zapadnom Balkanu", sastao se sa ministrom turizma i zaštite životne sredine Albanije Blendijem Klosijem.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, u otvorenom razgovoru razmenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima stanja životne sredine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i o mogućnostima njenog unapređivanja na osnovu saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou. 

Konstatovano je da se dve zemlje suočavaju sa sličnim problemima u zaštiti životne sredine i dostizanju neophodnih standarda u toj oblasti, kao i obostrana zainteresovanost da se putem regionalne saradnje i zajedničkim nastupom kod međunarodnih fondova preduzmu konkretne akcije na njihovom rešavanju. 
Goran Trivan je istakao da je oblast zaštite životne sredine povod i prilika za saradnju u regionu koja će pokazati da Srbija i Albanija mogu zajednički pokrenuti i rešavati značajna pitanja životne sredine, a istovremeno predstavljati faktor jačanja mira i stabilnosti u regionu. 
Ministar je, pored jačanja bilateralne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, naglasio značaj razvijanja saradnje u širim okvirima što je nedavno izrazila i ministarska konferencija u decembru 2018. godine u Beogradu. 
"Zemlje u regionu povezuju slični problemi nerešenih pitanja u zaštiti životne sredine, a pre svega nedostatak finansijskih sredstava, što ih dodatno podstiče da se povezuju i zajednički nastupaju kod međunarodnih fondova", rekao je Trivan.
Albanski ministar Blendi Klosi naglasio je značaj postizanja međusobnog razumevanja i zajedničkog nastupa u obezbeđivanju podrške za realizaciju projekata koji će doneti napredak u oblasti životne sredine. 
Izrazio je veliku zainteresovanost za iskustva Srbije i strateške planove, naročito u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, jačanja svesti javnosti i motivisanja javnosti i donosilaca odluka o neophodnosti zaštite životne sredine. 
Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu preduzmu koraci za potpisivanje Memoranduma o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan pozvao zemlje Zapadnog Balkana da jačaju regionalnu saradnju u oblasti ekologije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan danas je na konferenciji o klimi na Zapadnom Balkanu u Tirani naglasio značaj zaštite životne sredine kao instrumenta za ostvarivanje razvoja i unapređenja uslova života i zdravlja ljudi, ali istovremeno, i jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.