Trgovinski sudovi postaju ažurniji

Izvor: Blic, 31.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski sudovi postaju ažurniji

Mnogi su se sigurno prijatno iznenadili kada je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, javno pohvalio trgovinske sudove u Srbiji kao transparentnu instituciju, otvorenu za komunikacije.



Iznenađenje je tim veće što je prva asocijacija na trgovinske sudove prosečnom građaninu Srbije bila spor rad i zatvorenost. Situacija se, međutim, prošle i ove godine izmenila. Sudovi su postali brži i efikasniji, o čemu svedoče i podaci prema kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u julu prošle godine u trgovinskim sudovima u radu bila 1.233 stečajna predmeta, a u septembru ove godine taj broj smanjen je na 899. Efikasnijem radu znatno je doprinelo instaliranje dva kompjuterska programa u trgovinskim sudovima, urađeno uz finansijsku i stručnu pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

- Programom za automatsko vođenje predmeta prešlo se sa ranijeg ručnog na kompjuterizovano vođenje predmeta, što je uz statističke izveštaje koji se dobijaju putem programa za automatsko prikupljanje podataka, omogućilo da je rad na samom predmetu postao efikasniji i transparentniji. A bilo ih je starijih i od 15 godina - kaže za „Blic" Milo Stevanović, direktor USAID projekta reforme sudske uprave trgovinskih sudova Srbije i USAID programa za reformu stečajnog i izvršnog postupka. Kao primer ranijeg veoma sporog, a sada znatno efikasnijeg rada on navodi Trgovinski sud u Leskovcu, gde su u januaru prošle godine zatečena 73 nerešena stečajna predmeta, od kojih je veliki broj trajao vrlo dugo, dok ih je u novembru iste godine bilo samo 15.

Rad sudova javan

Putem Programa za automatsko prikupljanje podataka, kaže Stevanović, a program je instaliran u svim trgovinskim sudovima u Srbiji, informacije o broju primljenih i rešenih predmeta, rasporedu suđenja i slično, široj javnosti dostupne 24 sata dnevno na sajtu trgovinskih sudova Srbije (sekcija Sudska statistika i raspored suđenja). Sve to, kao i činjenica da se predmeti rešavaju brže, smanjuje mogućnost korupcije u sudovima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.