Trampe lubenice za pšenicu

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampe lubenice za pšenicu

DOLJEVAC - Proizvođači bostana u selima opština Doljevac, Žitorađa i Merošina, koji su se nedavno u Mekišu nadmetali na tradicionalnoj „Bostanijadi“, zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom lubenica, ali ne i cenom koju uglavnom diktiraju nakupci i trgovci, a ne proizvođači.

U Mekišu, jednom od najvećih sela opštine Doljevac, samo pojedinci su se snašli i našli računicu u trampi bostana za pšenicu, ali neki nezadovoljni proizvođači kažu da su spremni na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da im bostan ostane i istruli na njivama, jer „ne žele da ga poklanjaju za bagatelu“.

Trampa lubenica za pšenicu mnogima se isplati jer pšenica se može dugo čuvati u ambarima i silosima, a bostan ne može.

UDRUŽENJE I KVANTAŠ

Konkurenciju na domaćem tržištu povećali su uvoznici bostana iz Makedonije, pa zato u ovim selima kažu da će do naredne sezone osnovati svoje udruženje, preko kojeg će ugovarati cenu i organizovati prodaju na veliko, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Proizvođači bostana i povrtari iz ovih opština kraj Južne Morave smatraju da je Kvantaška pijaca u Nišu, smeštena na putu ka Niškoj Banji, donela nevolje oko transporta robe kroz grad. Zato su već više puta tražili da se ona izmesti na južne obode Niša, tako da bi im bila bliža i do nje bi stizali bez ulaska u grad.

Radoslav Slavković iz Mekiša objašnjava ovih dana novinarima da mu se nikako ne isplati da troši gorivo i odvozi bostan na Kvantašku pijacu u Nišu, gde bi ga dao po ceni od tri do pet dinara za kilogram.

- Dajem kilo i po lubenica za kilo žita i to mi je mnogo isplativije. Za narednu godinu dobro ću razmisliti da li ću opet saditi bostan, jer ulaganja nisu mala, a da bi dobro rodio treba ga navodnjavati, tri puta okopavati, đubriti sve skupljim veštakom, prskati nekoliko puta. Na hektar bostana treba baciti najmanje hiljadu kilograma đubriva - kaže Slavković.

Bostandžije u ovom kraju nemaju objašnjenje zašto i ovog leta nema kupaca sa strane, kao što ih je bilo prošle godine kada su kvalitetne lubenice iz dobričkog kraja stizale i do BiH, Nemačke i Rusije. Pre nekoliko godina bostan i dinje iz sela opština Doljevac i Žitorađa odvozili su konvoji šlepera za BiH, a stizale su i do Češke i zapadnoevropskih zemalja.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Trampe lubenice za pšenicu

Izvor: Kurir, 05.Avg.2008, 06:37

DOLJEVAC - U selima opština Doljevac, Žitorađa i Merošina, nadaleko poznatim po proizvodnji bostana, zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom lubenica i dinja, ali ne i cenom koju uglavnom diktiraju nakupci. U Mekišu, jednom od najvećih sela opštine Doljevac, koje je svake godine i domaćin...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.