Svečanost povodom stogodišnjice od rođenja Pavla Savića

Izvor: Politika, 08.Nov.2010, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanost povodom stogodišnjice od rođenja Pavla Savića

BEOGRAD – Svečanost povodom stogodišnjice od rođenja Pavla Savića, poznatog srpskog fizikohemičara biće održana sutra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), najavljeno je iz Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

Na svečanosti će se prisutnima obratiti potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i ministar za nauku Božidar Đelić, predsednik SANU prof. dr Nikola Hajdin, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević i direktor Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za nuklearne nauke „Vinča” prof. dr Jovan Nedeljković.

Svečanosti u SANU će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Savić je poznati srpski naučnik fizikohemičar, a svetski renome stekao je kada je sa Irenom Žolio Kiri 1937. godine u Parizu otkrio izotope poznatih elemenata i bio predložen za Nobelovu nagradu.

Smatra se i osnivačem Instituta „Vinča”, a bio je dugogodišnji sef katedre za fizičku hemiju na Beogradskom univerzitetu, a od 1971. do 1981. godine i predsednik SANU.Preminuo je 1994.godine.

Tanjug

objavljeno: 08/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.