Sufinansiranje sadržaja od javnog interesa

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sufinansiranje sadržaja od javnog interesa

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković najavio je da će u novembru stupiti na snagu Pravilnik o sufinansiranju medijskog sadržaja od javnog interesa. Dodaje da je u toku izrada još tri podzakonska akta koja se tiču rada medija.

Saša Mirković je prisustvovao debati Balkanske istraživačke mreže BIRN u Medija centru na temu "Nova medijska ekonomija", prenosi Beta.

Državni sekretar je podsetio da do 1. juna 2015. godine država >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora da izađe iz vlasništva u medijima i da će od početka 2016. godine biti moguće potpuno projektno finansiranje medija na svim nivoima. 

Mirković ocenjuje da je privatizacija medija do sada bila uspešna "isto koliko i privatizacija, uopšte u Srbiji", navodeći da je urbana legenda da je to bila omča oko vrata medijima koja je dovela do njihovog zatvaranja.  

Kaže da je, osim tog Pravilnika o sufinansiranju, planirano da se izradi akt koji se tiče registra medija u APR-u, akreditovanih novinara iz inostranstva i uredba kojom će biti regulisano prikupljanje podataka o obveznicima za plaćanje takse za javne informativne servise (RTS i RTV).

Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže da su nova pravila za sufinansiranje medija veliki korak napred, ali da bi trebalo povesti računa o tome koliko novca će biti raspodeljeno u tu svrhu.

"Džaba i najbolji propisi, ako nema novca" poručuje Nenadić i dodaje da treba pratiti koliko novca opštine izdvajaju za medije i koji su od javnih interesa odabrani u pojedinim opštinama.

Prema njegovom mišljenju, sufinansiranje programa bi u što većoj meri trebalo urediti po principima koji važe za ocenjivanje ponuda na javnim nabavkama.

Da je projektno finansiranje najbolji način finansiranja medija iz državnog budžeta i da javni konkursi moraju biti sprovedeni po visokim profesionalnim standardima, kako bi se povećao medijski pluralizam i poboljšao kvalitet izveštavanja, zaključak je učesnika debate "Nova medijska ekomomija".  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.