Stručnjaci iz Srbije sve više uključeni u istraživanja matičnih ćelija

Izvor: Blic, 24.Jun.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci iz Srbije sve više uključeni u istraživanja matičnih ćelija

Lečenja primenom matičnih ćelija sve su učestalija u svetu, a stručni saradnik belgijske banke koja ima predstavništvo i u Srbiji "Crio sejv" dr Mima Fazlagić smatra da je došlo do "prave eksplozije" naučnih saznanja u toj oblasti i da je dobro što su stručnjaci iz Srbije uključeni u neka od kliničkih ispitivanja.

Reč je o istraživanjima koja se odnose na obnovu srčanog mišića nakon infarkta i tkiva jetre matičnim ćelijama, kao i regeneraciji oka usled njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oštećenja ili povreda.

"Bankiranje" matičnih ćelija u Srbiji je počelo je pre šest godina kada je postojala samo jedna privatna banka, a sada ih ima osam. Od tada je u belgijskoj banci sačuvano oko 3.000 uzoraka iz Srbije, a prema njenim rečima do sada nijedan uzorak nije iskorišćen za lečenje, ali u drugim zemljama jeste.

- Za one koje imaju bolesnog člana porodice čuvanje uzoraka u toj banci je besplatno - navela je dr Fazlagić.

Ona je podsetila da se u svetu trenutno radi više kliničkih ispitivanja primene matičnih ćelija na razlicitim poljima regenerativne medicine. Navela je primer firme "Xelitis AG" u Cirihu koja bi 2014. godine trebalo da počne komercijalnu proizvodnju srčanih zalizaka napravljenih tkivnim inzenjeringom od sopstvenih matičnih ćelija pacijenata.

Fazlagićeva je rekla da je u toku ove godine najveći napredak zabeležen u oblasti pronalaska novih lekova koji sadrže matične ćelije namenjenje za lečenje i regeneraciju hrskavice kolena i kuka.

- Očekivanja su da da će u narednim godinama od njih moći da nastanu novi organi ili da se oboleli organi regenerišu - kazala je Fazlagićeva.

Ona je navela primere među kojima je i to da je pre nekoliko godina u Americi napravljen novi dušnik za dečaka koji je lečen od karcinoma, a u Italiji se sada "pravi" novo lice za mladića koji je doživeo tešku saobraćajnu nesreću.

- Ono što je pre tri-četiri godine bilo naučna fantastika, danas je sve interesantnije i očekuje se veliki pomak u oblasti regenerativne medicine što je veoma važno budući da je reč o skupoj grani - kazala je Fazlagićeva.

Ona je navela da je dobro to što su zahvaljujući našim stručnjacima koji rade u inostranstvu i lekari iz Srbije uključeni u mnoga istraživanja. Tako, na primer, tim stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije učestvuje u ispitivanju regeneracije srca posle infarkta, a na očnoj klinici se obavlja terapija oštećenja oka matičnim ćelijama...

Fazlagićeva je kazala da je otvaranje javne banke koje se planira tokom naredne godine i u Srbiji, ukoliko se obezbede potrebna finansijska sredstva, od velikog značaja budući da u svetu skoro da ne postoji zemlja koja nema javnu banku.

- Takve banke su napravljene da bi se uštedeo novac u zdravstvenom osiguranju, jer se onda matične ćelije ne moraju vaditi iz koštane srži, ako materijal postoji u javnim bankama - rekla je ona.

Povezane vesti: U planu otvaranje banke matičnih ćelija u Srbiji

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sve više istraživanja i liječenja matičnim ćelijama

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2012

BEOGRAD - Liječenja primjenom matičnih ćelija sve su učestalija u svijetu, a stručni saradnik belgijske banke koja ima predstavništvo i u Srbiji "Crio sejv" dr Mima Fazlagić smatra da je došlo do "prave eksplozije" naučnih saznanja u toj oblasti i da je dobro što su stručnjaci iz Srbije uključeni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.