Šta posetiti u Srbiji – najblje znaju turistički vodiči

Izvor: RTS, 21.Maj.2020, 11:38

Šta posetiti u Srbiji – najblje znaju turistički vodiči

O znamenitim i skrivenim mestima, puteljcima, vodopadima i legendama najviše, naravno, znaju meštani koji žive u tom kraju. A sve to poznato je i našim turističkim vodičima koji više od dva meseca ne rade, jer stranaca u ovo vreme nije ni bilo. Međutim, nisu strani turisti jedini kojima treba otvarati oči. Mnogi od nas o lepoti zemlje malo znaju, pa sigurno neće pogrešiti ako za odmor u nepoznatom kraju, obezbede i svog turističkog vodiča. Tako će više videti i bolje naučiti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ako ste u Rimu, kaže se – ponećete srce u grudima. A iz Srbije – obilje prirodnih lepota, mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti. Svaki grad, svaki kraj, priča je za sebe. A, ko ih bolje zna od lokalnih vodiča?
 
"Posebno u kontekstu predstavljanja onih skrivenih mesta, legendi, priča lokalnog stanovništva, koje su specifične, koje su turistima jako interesantne, a koje ne možete pronaći ni ujednom štampanom turističkom vodiču", kaže Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.
A, njihova turistička sezona, stala je u martu. Na proleće, kada, kako kažu sve vrvi od gostiju – nije bilo posla. To je po džepu itekako osetilo oko 2.000 licenciranih vodiča.
"Uglavnom, mi za sada nemamo najavu stranaca, mnoge ture su otkazane nažalost, ali nadam se da ćemo spasiti barem pola sezone. Tamo negde od jula, da će oni početi ponovo da dolaze ovde", navodi Ivan Janković, turistički vodič iz Užica.
Do tada, turistička ponuda prilagođava se domaćim gostima. Samo u prošloj godini koja je bila rekordna, bilo ih ih je isto kao i stranaca, oko dva miliona. Vodiče najčešće angažuju agencije ili turističke organizacije koje dovode goste u neko mesto.
Samo čuvenu Smederevsku tvrđavu, u prošloj godini običlo je oko 100.000 gostiju. Sada ih je malo, ali je vodi Goran Jovšić optimista. Veruje da će, za tu struku biti posla, jer mnogo je toga, kaže što tek treba da otkrijemo u svojoj zemlji.
Preporuke vodiča iz SrbijePored znanih mesta: Zlatibora, Tare, Mokre Gore, Sopoćana, preporuke imaju i vodiči iz Užica i Novog Pazara. 
"To je stara tvrđava iz 14. veka, zatim hidrocentrala koja se nalazi i koja je prva u Evropi, odnosno druga u svetu posle Nijagarinih vodopada. Tu se nalazi kanjon reke đetinje, koji je takođe jako interesantan, potpećka pećina...", kaže Veljko POpović, turistički vodič iz Užica. 
"To su stvari koje su ostale kao zaostavština Osmanlijskog doba, bilo da su hamami, džamije, ostale građevine, ali imamo s druge strane i zaostavštinu srednjovekovne Srbije", ističe Irfan Nurković, vodič iz Novog Pazara.  
"Otkriće vam se neki detalji, neki manastiri, neki puteljci za koje niste znali. Neka jezera, neki vodopadi... Idite na internet stranice svih tih gradova, ššta god vas interesuje, pozovite nas lokalne vodiče, ima spiskova po gradovima. Reći ćemo vam neke skrivene tajne, šta treba videti", navodi Goran Jovšić, licencirani turistički vodić i v. d. direktora "Smederevske tvrđave":  
Od vodiča mnogo zacisi šta ćemo novo naučiti o svojoj kulturi, istoriji, specifičnosti... Kakve ćemo utiske poneti i koju ćemo sliku sačuvati u oku. I zbog njih i zbog sebe, ovog leta izaberite Srbiju. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.