Izvor: RTS, 23.Maj.2022, 18:07

Srpski čuvari plaže – ko može biti spasilac

Istraživanja su pokazala da se oko pedeset posto utapanja dece dešava na javnim bazenima, i u prisustvu njihovih roditelja. Biti spasilac je zahtevna i odgovorna dužnost, čiji je zadatak upravo spasavanje života ljudi. Istraživali smo ko može biti spasilac, kako izgleda obuka, i šta je ključno u prevenciji od tragičnih ishoda na vodi.
Među onima koji su došli na obuku za spasioce na vodi našla se i Katarina. Za nju je, kako kaže, spasavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tuđih života najhumaniji čin. Svesna je odgovornosti koju posao nosi, ali je spremna da pokaže izdržljivost i hrabrost kada bude najpotrebnije.

"Nije preterano teška obuka zato što sam već navikla na bazen, na rad u vodi i s ljudima, ali jedino se plašim ukoliko dođe do neke situacije na bazenu, ali ovde ćemo sve da naučimo i bićemo spremni da reagujemo", kaže Katarina Trmčić
Iz Udruženja spasilaca na vodi kažu da za ovaj posao mogu da konkurišu punoletne osobe, dobri plivači i zdravstveno sposobni. Obuka se sastoji od časova teorijske i praktične nastave, kao i kursa prve pomoći.
"Da bi neko došao na obuku za spasioca, potrebno je da prođe jedno ulazno testiranje, gde mi vidimo da on zadovoljava neke osnovne norme što se tiče plivanja, a kasnije kroz samu obuku nadovezujemo tehniku na tehniku, koju na kraju čine jednu spasilačku akciju koja je potrebna da svaki obučeni spasilac zna", rekla je Kristina Miladinović iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.
Kažu da je najveći deo posla za spasioce da budu korak ispred, da primete rizične situacije i na vreme ih zaustave. Naglašavaju da deca ponekad nisu svesna rizika, a do tragičnog ishoda najčešće dolazi ako ih roditelji ostave bez nadzora.
"Dete jednostavno nema razvijenu tu svest i kada vam dete potone ne može da daje nikakve znake i da doziva u pomoć i tone kao kamen. Zato savetujemo roditelje da budu uz svoje dete sve vreme", savetuje Miladinovićeva.
Da bi se smanjio rizik od potencijalnih utapanja, mišljenje stručnjaka je da su deca od četvrte godine spremna da savladaju osnovne tehnike disanja i plivanja, ali i da reaguju u kriznim situacijama. Škole plivanja u najranijem uzrastu su ključne za prevenciju.
"Pokušavamo da ih oslobodimo straha, da prihvate vodenu sredinu kao svoje prirodno okruženje, da tu nema ništa opasno. Prvo ih učimo kako zaroniti, kako da dišu u vodi, a što se tiče tehnika plivanja, tu ih učimo leđni kraul i grudni kraul", napomenuo je trener plivanja Bojan Vuković.
Plivanje je, kažu stručnjaci, važno i za psihofizički razvoj deteta.
"Benefiti plivanja su, pre svega, zdravstveni zatim pružaju deci mogućnost da se razvijaju pravilno. Sposobnost da se kreću u toj vodenoj sredini smanjuje rizik od nekih nemilih scena, zatim druženje, zabava, osveženje u letnjem periodu", istakao je Vuković.
Prisustvo spasilaca na bazenu nije znak za roditelje da deca mogu da rade šta žele. Prevencija, edukacija stručnog osoblja, roditelja i dece o bezbednosti u vodi mogu spasiti nekome život. A plivanje je, stručnjaci dodaju, životna veština koju svako dete treba da savlada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.