Izvor: B92, 20.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz baze Kfora u južnoj Mitrovici prebačeni na sever

Kosovska Mitrovica -- Više od dve stotine Srba koji su bili smešteni u bazi Kfora na Bairu, u južnom delu Kosovske Mitrovice, prebačeno je u severni deo grada i smešteno kod rođaka ili u nekom od prihvatnih centara. Bolesnima i iznemoglima pružena je lekarska pomoć u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Dragan Kalaba rekao je da je u regionu Mitrovice do sada smešteno 380 Srba iz centralnog Kosova a, prema podacima kojima raspolažu u Kosovskomitrovačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okrugu, u kampovima Multinacionalne brigade Kfora severoistok smešteno je oko 600 prognanih.

Član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da su tokom dana do svojih kuća u selima Grace, Gojbulja, Prilužje i Babin Most u vučitrnskoj opštini, prevezeni Srbi koji su se pre četiri dana zadesili u severnoj Mitrovici. On je dodao da će uskoro i stotinak Srba iz Štrpca i Goraždevca otići kućama.

"Uslovi za smeštaj prognanih nisu dobri i u centrima za prihvat mogu da borave vrlo kratko", rekao je šef poslaničke grupe koalicije Povratak Dragiša Krstović, a ministar u vladi Kosova Goran Bogdanović istakao je da nije zadovoljan radom medjunarodnih humanitarnih organizacija na Kosovu i da iz vlade Kosova nema najave da bi ugroženom srpskom stanovništvu u pokrajini bila upućena neophodna pomoć. Sedam kamiona sa humanitarnom pomoći krenulo je iz Mitrovice ka centralnom Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.