Sindikat Kontrole letenja: indicije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja ugrožena; SMATSA: Sindikat uzbunjuje javnost pred pregovore o novom kolektivnom ugovoru

Izvor: TangoSix.rs, 03.Dec.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Kontrole letenja: indicije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja ugrožena; SMATSA: Sindikat uzbunjuje javnost pred pregovore o novom kolektivnom ugovoru

Kako je danas u saopštenju za javnost upozorio jedan od dva reprezentativna sindikata Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Sindikat kontrolora letenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja, „postoje sumnje da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena„. Menadžment SMATSA-e odgovorio je na ovu tvrdnju svojim saopštenjem večeras da to nije tačno i da je po sredi uticaj sindikata na tok pregovora o novom kolektivnom ugovoru.
Sindikat u saopštenju, između >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ostalog, navodi i da „SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje su vezane za stres kontrolora letenja, da se vrše nezakonite i neblagovremene promene radnih vremena i da kod zaposlenih dolazi do premora. Sindikat se takođe žali na nedostatak dokumenata o reglisanju „plana karijera“ i da ne postoje pravilnici vezani za „sukob interesa, kao ni konkursi za operativne pozicije“ ali i da dolazi do „negativne selekcije kadrova“ koje mogu imati posledice, prema sindikatu, „kako za kompaniju, tako i za državu Srbiju„. Sindikat završava svoje saopštenje pominjanjem štrajka.
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore odgovorila je na optužbe svojim saopštenjem gde naglašava da je po sredi neosnovano uzbunjivanje javnosti koje za svrhu ima pritisak na menadžment kompanije pred početak pregovora o kolektivnom ugovoru:
– Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) snažno demantuje saopštenje dela Sindikata kontrolora letenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja (jednog od dva reprezentativna sindikata) najpre u delu koji se odnosi kako na “ugroženost bezbednosti vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore”, kao i u delu navedenih navodnih “nezakonitih postupanja” našeg menadžmenta.
Radi objektivnog informisanja javnosti dužni smo da istaknemo činjenicu da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letenja ističe 30.01.2020. godine. Kao i do sada, menadžment Kontrole letenja Srbije i Crne Gore održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letenja u dobroj volji na kome se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letenja.
Menadžment je pokazao praktičnu spremnost da se razgovara o svim pitanjima u toku procesa dogovora i pregovora u vezi novog kolektivnog ugovora. Shodno tome, na poziv menadžmenta da se obrazuje odbor za pregovore koji čine oba reprezentativna sindikata (SKL i NSKL) u petak 29.11.2019. dostavljen je spisak sa imenima članova odbora, na šta je poslodavac zakazao početak razgovora za 12.12.2019. godine.
Razgovori o novom kolektivnom ugovoru stoga tek predstoje i menadžment SMATSA-e je u potpunosti spreman da sasluša argumente sidikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima. Međutim, ono što ne možemo dozvoliti, ono što nam profesionalna etika i na kraju zakon ne dozvoljavaju, je da podlegnemo javnim, preuranjenim i neodmerenim pritiscima pre nego što su bilo kakvi razgovori započeli. – stoji, između ostalog, u saopštenju SMATSA-e.
Saopštenje menadžmenta Kontrole letenja Srbije i Crne Gore završava se tvrdnjom da se „kontrola vazdušnog saobraćaja iznad republika Srbije i Crne Gore odvija bezbedno, efikasno i u apsolutnom skladu sa svim zakonskim i radnim pravilima i standardima“.
– Direktni korisnici naših usluga (avio-kompanije) kao i naši indirektni korisnici usluga (njihovi putnici) mogu biti uvereni da je po sredi neosnovano uzbunjivanje javnosti radi stvaranja nepotrebne prednosti ili pritiska pred početak sindikalnih pregovora i nikako odraz stvarnog stanja. – poručuje SMATSA u svom saopštenju.

The post Sindikat Kontrole letenja: indicije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja ugrožena; SMATSA: Sindikat uzbunjuje javnost pred pregovore o novom kolektivnom ugovoru appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.