Sigurna muška kuća

Izvor: S media, 18.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna muška kuća

Informacija da je u Srbiji sa radom počela prva sigurna muška kuća, izazvala je brojne polemike u javnosti. Mnogi su iznenađeni potrebom za njenim postojanjem na ovim prostorima ako se ima u vidu podatak da je u Srbiji mnogo prisutnije nasilje nad ženama, jer je svaka druga žrtva psihičkog, a svaka treća fizičkog nasilja upravo žena. Istraživali smo da li su i u kojoj meri, muškarci u Srbiji ugroženi.

Iako je malo poznato, prva sigurna muška kuća u Ćupriji počela >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je sa radom još pre dva meseca.

Ustanova koja je do sada isključivo dovođena u vezu sa ženama, prva je ovog tipa za jači pol i to u celom regionu.

Po rečima Dušana Trifunovića, predsednika NVO „Muška sigurnost“ i osnivača sigurne kuće za muškarce, malo je poznato da su osim žena koje su u velikoj meri žrtve nasilja, i muškarci ti nad kojima se vrši i fizičko i psihičko zlostavljanje.

Kako sam kaže, progutao je lični ponos, bio izvrgnut podsmehu okoline, ali je imao jasan cilj od koga nije odustao.

"Shvatio sam da su muškarci nezaštićena grupa kojoj treba neko ko se bavi zaštitom ljudskih prava, i pokušao sam da i druge ustanove uključim u ovaj projekat. Međutim, niko nije hteo jer to je jednostavno bilo kao kada biste imali kugu a želeli ste da se prošetate gradom", rekao je Trifunović za radio S i dodaje da je zbog ovog poduhvata imao problema i sa decom i sa okruženjem, ali i da je bio predmet podsmeha svojih sugrađana.

Naš sagovornik ističe da su dokaz za potrebom ove ustanove i brojni pozivi iz regiona, jer kako sam kaže, žrtve nasilja ga zovu iz Hrvatske, Crne gore, BiH ali i iz Rumunije.

Trifunović napominje da je otvaranjem sigurne kuće i muškarcima koji su žrtve nasilja pružena šansa da potraže pomoć ali i mesto boravka.

Ipak, mali broj njih se odlučuje da prijavi žene za nasilje.

Odluku uglavnom donose oni muškarci kada shvate da je to najbolje rešenje kako bi se izbegli konflikti koji bi najviše pogodili decu.

Trifunović je rekao da se sigurnoj muškoj kući, za pomoć, do sada obratilo nekoliko žrtava koji su osim izbacivanja iz kuće zadobili i brojne fizičke povrede kao što su frakture.

Sa druge strane, rukovodilac odeljenja za superviziju u republičkom zavodu za socijalnu zaštitu Sanja Kljajić, rekla je za radio S da nisu samo muškarci predodređeni da budu nasilni, nego i žene.

Kako kaže najčešći oblik nasilja nad muškarcima je manipulacija, jer se često zaboravlja da se nasiljem smatra i atak na duševno zdravlje ili spokojstvo neke osobe.

Kljajić ističe da, ukoliko je reč o nasilju koje se sprovodi u bilo kom obliku porodice, porodični zakon predviđa mere zaštite od nasilja i nad muškarcima isto kiliko i nad ženama ili decom.

U tom smislu nema sumnje da i oni imaju pravo na zaštitu, iako je ona u mnogo manjoj meri potrebna nego ženama u Srbiji.

A.B. i J.K.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.