Severna Makedonija izabrala Leonardove AW149 i AW169M kao svoje buduće vojne helikoptere

Izvor: TangoSix.rs, 23.Jan.2024, 15:13

Severna Makedonija izabrala Leonardove AW149 i AW169M kao svoje buduće vojne helikoptere

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije i Generalštab Vojske Republike Severne Makedonije (ARSM) odabrali su ponudu italijanske kompanije Leonardo kao najpovoljniju u procesu izbora novih helikoptera za Vazduhoplovnu brigadu ARSM-a (Vozduhoploven Ving), saopštila je 22. januara makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska u intervjuu emitovanom na nacionalnoj TV stanici MTV1.
– Za oko 230 miliona evra nabavili bismo dva tipa helikoptera. – kazala je Petrovska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i obavestila da će ARSM biti opremljen sa četiri srednja višenamenska dvomotorna helikoptera AW149 u konfiguraciji za 14 putnika (dva pilota i 12 vojnika), i četiri laka dvomotorna višenamenska helikoptera AW169M koji mogu da nose do 10 putnika (1-2 pilota i 8 vojnika). Oba tipa će biti opremljena opremom za određene zadatke za koju Petrovska nije navela detalje jer se o tome još pregovara.
Plan je da se nabavi 8 helikoptera, od čega 4 laka višenamenska AW169M / Foto: Leonardo Prema rečima Petrovske, ponuda Leonarda se pokazala najpovoljnijom (u poređenju sa konkurentskim ponudama Erbasa za H145M i H225M; Bela za Bell 412M; i Lockheed Martin/Sikorsky/PZL Mielec za UH-60M/S-70 Black Hawk) u kontekstu, kako je kazala, kompletnosti, cene i ponude integrisanog sistema logistike i održavanja.
Rad Integralnog projektnog tima (za nabavku novih helikopterskih platformi) je završen izborom Leonarda i sledeći korak ka dogovoru biće stvaranje Komisije za nabavku koja će sa Leonardom pregovarati o svim aspektima nabavke, u procesu koji bi, kako je rekla Petrovska, trebalo da se završi potpisivanjem međuvladinog sporazuma (G2G, između Severne Makedonije i Italije). Ovaj sporazum bi Skoplju omogućio isporuku novih helikoptera u roku od 24-36 meseci od datuma potpisivanja sporazuma.
Predstojeći parlamentarni i predsednički izbori u Severnoj Makedoniji 8. maja neće zaustaviti pregovore sa Leonardom, jer je nabavka novih helikoptera deo već odobrenih planova za nabavke u sektoru odbrane za 2024., kao i godišnje G2G nabavke, objasnila je Petrovska.
Nabavka novih helikoptera od strane Severne Makedonije najveća je kupovina naoružanja za ovu NATO državu od kada je postala nezavisna od Jugoslavije 1992. godine. To takođe označava i prvu nabavku fabrički novih helikoptera.
Ministarstvo odbrane u Skoplju je prvobitno planiralo nabavku neborbenih, civilnih helikoptera za transportne zadatke, traganje i spasavanje, i gašenje požara iz vazduha. Međutim, pod vrlo verovatnim uticajem vojnog lobija koji se zalagao za jurišne helikoptere Mi-24, Ministarstvo odbrane i vojni stručnjaci prihvatili su da država treba da zadrži vazduhoplovnu borbenu komponentu ARSM, nešto što će biti moguće sa borbeno sposobnim helikopterima AW149 i AW169M koji će omogućiti dugo odlagano penzionisanje sovjetskih helikoptera Mi-8MT/17 Hip-H i Mi-24V Hind-E pre kraja decenije.
Severna Makedonija postaje četvrti korisnik helikoptera AW149 / Foto: Leonardo Nabavka AW149 će Severnu Makedoniju učiniti četvrtim vojnim korisnikom AW149, tipa koji su već odabrali Tajland (vojska: pet komada), Egipat (mornarica: 24 naručeno, 10 isporučeno) i Poljska (vojska: 32 naručeno, dva isporučena u oktobru 2023.). AW169M je, s druge strane, pored Severne Makedonije, helikopter koga su izabrali Austrija (36 naručeno, tri isporučena), Dominikanska Republika (četiri naručena), Italija (vojska: 15 naručenih) i Katar (ratno vazduhoplovstvo: četiri naručena, jedan isporučen).
Osim novih helikoptera, Severna Makedonija modernizuje ARSM kroz raznovrsne nabavke iz različitih zemalja NATO-a: iz Sjedinjenih Država tu su Oshkosh laka taktička vozila konfiguracije 4×4  (JLTV, planirano je 96 od kojih je 32 isporučeno i još 16 koja će uslediti 2024.) i oklopna vozila Stryker konfiguracije 8×8 (54 naručena vozila sa početkom isporuke krajem 2024.); iz Francuske sistem protivvazdušne odbrane veoma kratkog dometa (VSHORAD) MBDA Mistral 3 (isporuke će početi u avgustu 2025.); i iz Turske lake vučne haubice Boran (ATLTH – Air Transportable Light Towed Howitzer) kalibra 105 mm (isporuke planirane za 2025-2026).
Ministarstvo odbrane Severne Makedonije nedavno je takođe završilo procenu globalnog tržišta besposadnih letelica (UAV) i sada je na putu da započne proces pozivanja odabranih kompanija da podnesu svoje ponude za nove tipove bespilotnih letelica koje bi dopunile postojeći inventar ARSM-a mini besposanih letelica Elbit Skylark i AeroVironment RQ-11 Raven.
Severna Makedonija takođe za taktičke dugotrajne misije ima malu flotu srednjih bespilotnih letelica Elbit Hermes 450 koje imaju sposobnosti nošenja više vrsta korisnog tereta. One su, međutim, deo inventara Ministarstva unutrašnjih poslova, ali se aktivno ne koriste od 2018. godine.
Odbrambeni budžet Severne Makedonije za 2024. iznosi 330 miliona evra, što je 2,05 posto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Otprilike trećina ovih sredstava su sredstva koja bi Skoplje ove godine potrošilo na novo naoružanje i vojnu opremu u okviru napora za modernizaciju ARSM.
The post Severna Makedonija izabrala Leonardove AW149 i AW169M kao svoje buduće vojne helikoptere appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Severna Makedonija kupuje italijanske helikoptere za vojsku

Izvor: Danas, 23.Jan.2024

Ponuda italijanske kompanije "Leonardo" je najpovoljnija za kupovinu osam helikoptera za Armiju Severne Makedonije - rekla je danas njena ministarka odbrane Slavjanka Petrovska.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.