Seda kosa mogla bi postati stvar prošlosti

Izvor: TvojPortal.com, 17.Jun.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seda kosa mogla bi postati stvar prošlosti

17.06.2011  Izvor: www.bizlife.rs
Njujork - Na boju  kose utiču ćelije folikula u saradnji sa ćelijama odgovornima za proizvodnju boje  koje se zovu melanociti. Naučnici su nedavno otkrili i važan protein koji koordinira pigmentaciju u ova dva tipa ćelija, a zove se Wnt.


Nedostatak proteina u melanocitima uzrok je sedoj kosi, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Njujorku.
Profesor Mayumi Ito rekao je da bi genetska manipulacija proteinom Wnt >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mogla zaštiti kosu da ne posedi, s obzirom na to da početni rezultati testiranja na dlaci miševa daju izvrsne rezultate.
Profesorica Ito rekla je da se i pre znalo da na boju kose utiču melanociti i ćelije folikula koji „sarađuju" i time nam daju konačnu boju, ali se nije znalo zašto je to tako. „Sada znamo da je upravo protein Wnt važan faktor za ovo i u budućnosti  ćemo sigurno moći bolje njime manipulisati da dobijemo željene rezultate", istakla je ona.
Naučnici se nadaju i da bi ovo istraživanje moglo dovesti do novih spoznaja o bolestima u kojima učestvuju melanociti, poput rake kože.

zdravljeseda kosamelanocitićelije folikulaprotein Wnt

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.