Seda kosa je prošlost?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seda kosa je prošlost?

NJUJORK -

Naučnici su identifikovali protein koji zadržava boju u vlasima, čime bi se mogla eliminisati pojava sede kose u starosti.

Nakon niza eksperimenata oni su otkrili da je protein" vnt" (wnt) ključan za boju kose.

Tretman lekovima, losionima ili šamponima koji podižu nivo ovog proteina mogao bi čak vratiti prirodnu boju iz sijedih vlasi.

Američki naučnici u žurnalu "Ćelija" opisuju da su eksperimenti u kojima su došli do ovog otkrića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokazali da ovaj protein proizvodi lančanu reakciju u matičnim ćelijama u skalpu, koje proizvode boju kose.

I pored ovog saznanja istraživači sa Medicinskog centra Langon pri Univerzitetu u Njujorku još treba da potvrde koji su to uzroci koji dovode do pojave sedih.

Ovaj protein je, takođe, ključan za rast kose, čime bi se mogao rešiti i problem ćelavosti.

Ali, istraživanja britanskih stručnjaka pokazuju da se ne može samo protein "vnt" vezati za sede vlasi. Studija sa Univerziteta u Bredfordu je pokazala da "trošenje" našeg tela proizvodi izuzetno visok nivo hidrogen peroksida u našoj kosi koji blokira proizvodnju pigmenta.

Naučnici napominju i da mlade žene ne treba na osnovu ovog nalaza da se zabrinu zbog korišćenja hidrogen peroksida za posvetljivanje kose, ali kod starijih žena ovo može ubrzati proces pojave sedih.

Isto tako upotreba alkohola, stres, pušenje i nezdrava ishrana mogu ubrzati ovaj proces.

Većina Britanaca opazi svoje prve sede oko 25. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sijeda kosa postaje prošlost?

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2011

NjUJORK - Naučnici su identifikovali protein koji zadržava boju u vlasima, čime bi se mogla eliminisati pojava sijede kose u starosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.