Savet za štampu: Četiri lista prekršila Kodeks u izveštajima o otetoj devojčici

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za štampu: Četiri lista prekršila Kodeks u izveštajima o otetoj devojčici

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je jednoglasno da su dnevne novine "Alo", "Informer", "Srpski telegraf" i "Kurir" prekršile Kodeks novinara izveštavajući o otmici dvanaestogodišnje devojčice Monike Karimanović i o događajima posle njenog pronalaženja. Komisija je odlučivala na osnovu žalbe roditelja i Mreže organizacije za decu Srbije.
Navedene novine prekršile su članove Kodeksa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinara koje se odnose se na – dostojanstvo dece i žrtava zločina, zabranu otkrivanja identiteta dece, poštovanje integriteta i privatnosti osoba o kojima se piše i ne razlikovanje činjenica i komentara.

Nedopustivo je da u novinama osvanu ponižavajuće fotografije ošišanog deteta, kažu u Savetu. Novinari su išli i dalje od toga.
"Pokušali i uzimali izjave od devojčice koju je isti ovaj silovatelj silovao pre petnaesttak godina koja je isto imala 12 godina i pitali je kako se ona oseća. To ne treba nijednoj devojčici da se desi. Treba da zaštitimo tu decu", ističe Vida Petrović Škero, sudija u penziji.
Smatraju i da su mediji koji su snimili intervju sa silovateljem kada je pušten iz zatvora, u kome on tvrdi da je nevin i da nije ništa loše uradio, morali oštrije da reaguju. 
"To je stvarno bilo za ozbiljan razgovor sa nekim sudijama. Evo imamo čoveka, on je oslobođen, on smatra da je potpuno bezrazložno, oseća se nevinim. To je kao da on kaže ja ću ovo ponovo da uradim", navodi Ljiljana Smajlović iz Udruženja novinara Srbije.
U odgovoru na žalbu, jedan dnevni list kaže da je sve rađeno da bi se otkrio otmičar i ističe da ako bude kažnjen možda više neće pomagati u otkrivanju zločina. U Savetu za štampu smatraju da će se ovakve medijske slike ponavljati, jer prekršioci Kodeksa podilaze ukusu publike. 
"To je ista ona publika koja traži jadnije od sebe gledajući rijaliti programe. Ako nešto iz ovog može da proizađe, a što bi trebalo da proizađe jeste, sad kad se i Ministarstvo konačno zainteresovalo za tu stvar, da se ozbiljnije povedu razgovori o medijskom opismenjavanju ovog naroda", kaže Zorica Višnjić, "Lokal pres".
Zahtevalo se i da mediji povuku sporne tekstove sa svojih portala. Ipak i kada se to desi, oni ostaju na internetu i uvek mogu da nanesu štetu. Kazna za prekršioce je moralna, a šteta koju je oteto dete pretrpelo nesaglediva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.