Savet Evrope kritikovao stari Zakon o radu

Izvor: RTS, 22.Jan.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope kritikovao stari Zakon o radu

Savet Evrope objavio je izveštaj u kojem se navodi da je samo jedna trećina odredbi starog srpskog Zakona o radu u skladu sa Evropskom društvenom poveljom. Novi zakon o radu dobio je pozitivne ocene, navodi resorno ministarstvo.
Izveštaj Komiteta za društvena prava Saveta Evrope odnosi se na period od 2009. do kraja 2012, i tiče se sada već nevažećeg zakona o radu, prenosi Tanjug. U prvobitnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verziji došlo je zabune, pa je navedeno da se primedbe odnose na novi Zakon o radu.

"Od 22 odredbe, osam je u skladu sa Poveljom, tri je krše, dok za preostalih 11 nema dovoljno podataka za ocenu", navodi se u izveštaju Komiteta za društvena prava SE.
"Izveštaj se odnosi na period do kraja 2012 i odnosi se na stari zakon, a novi će biti obrađen u sledećem izveštaju, koga spremamo za sledeću godinu", navela je za Tanjug portparolka Saveta Evrope Tatjana Bajeva.
Dodala je da Savet radi svojim tempom, te izveštaj koji se tiče novog Zakona o radu tek sledi, ali je primetila da Srbija ne ispunjava obaveze kada je reč o dostavljanju informacija.
Kao članica SE i potpisnica Evropske društvene povelje kojom se utvrđuju minimalna socijalna prava, Srbija se obavezala da podnosi relevantne zakone na ocenu Komitetu i da postupa u skladu sa preporukama.
Komitet je u današnjem izveštaju konstatovao da je Srbija pretprošle godine za gotovo tri meseca probilla rok za slanje zakona na ocenu, a zatim se oglušila o zahteve da dostavi dodatne informacije.
Na osnovu raspoloživih podataka, Komitet je u izveštaju za posmatrani period od 2009. do 2012. zaključio da je osam odredbi u skladu sa Poveljom, ali da se krše paragrafi Povelje koji se odnose na pravo na pravičnu naknadu, pravo na organizovanje i pravo na kolektivno pregovaranje.
Reč je o odredbama kojima se regulišu otkazni rok i kompenzacija u slučaju otpuštanja, pravo na štrajk i definisanje minimuma procesa rada kada se štrajkuje u delatnostima od javnog interesa.
U izveštaju se navodi da Srbija, uprkos ponovljenim zahtevima, nije dostavila podatke o još 11 odredbi, tako da nije moguće utvrditi jesu li u skladu sa Poveljom i traži se da to što pre učini.
Ministarstvo: Pozitivne ocene za novi zakon 
Srbija je od Saveta Evrope dobila izuzezno pozitivne ocene novog Zakona o radu, saopštilo je Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi Tanjug.
To ministarstvo navodi da su "komentari u novinskom članku da je Srpski Zakon o radu manjkav, i da 22 odredbe Zakona o radu nisu u skladu sa Poveljom, netačni i proizvoljni" i naglašava da se radi o izveštajnom periodu 2009 - 2012. godina.
Kako se precizira, Savet Evrope je danas objavio Zaključke Evropskog komiteta za socijalna prava o primeni tematske grupe 3 - radno pravo, koji obuhvataju, ne samo Zakon o radu "kako je paušalno navedeno u komentaru", već i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o štrajku, Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i druge zakone kojima se uređuju pitanja iz navedenih članova Povelje.
Kako se podvlači u saopštenju Ministarstva za rad, Srbija je dostavila Izveštaj Savetu 31.10. 2013. godine, prema redovnom izveštajnom sistemu Saveta Evrope.
"Stoga ne stoje navodi da važeći Zakon o radu nije usaglašen sa Poveljom, jer je isti noveliran 29. 07. 2014. godine, pa stoga nije obuhvaćen predmetnim Izveštajem zaključcima Komiteta" rečeno je u saopštenju.
Ministartsvo dodaje da je u izveštaju dato osam pozitivnih zaključaka, što znači da je u tom delu zakonodavstvo u Republici Srbiji u skladu sa odredbama Povelje.
"Za osam podataka u članovima Povelje koji su razmatrani, Komitet je tražio dodatne informacije da bi doneo zaključak, što je uobičajena situacija i u drugim zemljama kada se prvi put dostavljaju izveštaji, kao što je slučaj sa Srbijom za ovu tematsku grupu", precizirano je.
Navodi se da ima samo šest negativnih zaključaka, koji ukazuju da zakonodavstvo Republike Srbije, u periodu 2009-2012. godine nije bilo usaglašeno sa Poveljom.
U međuvremenu, ističe Ministarstvo rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja usvojene su izmene i dopune većine navedenih zakona.
"Srbija ima rok do 31.10. 2015. godine da dostavi dodatne informacije ne samo tamo gde su tražene, već i po negativnim komentarima, što je redovna procedura Saveta Evrope. Tek nakon dostavljenih novih informacija očekuje se konačni izveštaj Saveta Evrope", istaknuto je u saopštenju.
Napominje se i da su članovi Evropskog komiteta za socijalna prava u novembru 2014. godine posetili Beograd i da je tom prilikom Srbija dobila izuzetno pozitivne ocene, kako u pogledu broja članova Povelje koji su ratifikovani, tako i u pogledu dostignutih standarda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.