Izvor: RTS, 22.Nov.2020, 06:57

Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Posle zaupokojene liturgije, opela i beseda kojima su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej-stavrofor Petar Lukić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma-poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu poneli pripadnici Garde Vojske Srbije.
Posle sahrane patrijarha Irineja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vernici koji su prisustvovali svetoj liturgiji za upokojene, poslužili su se žitom ispred Hrama Svetog Save

Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.
Liturgiju za upokojenje, koja je počela u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Na liturgiji je besedio episkop bački Irinej.
Posle opela, u produžetku liturgije, od patrijarha su se oprostili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.
Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.
Sveti arhijerejski sinod obavestio je prethodno sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemijske situacije propisali nadležni državni organi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani tokom noći dolazili u Hram Svetog Save, sahrana patrijarha Irineja od devet sati

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2020

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a liturgiju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom...Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju i tako je bilo tokom cele noći, javlja izveštač RTS-a...Sveštenici nad odrom patrijarha...

Nastavak na Radio 021...

Sahranjen patrijarh Irinej VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 22.Nov.2020

Patrijarh SPC Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru...Prethodno su služene liturgija nad odrom u centralnom delu hrama, gde je bilo izloženo telo patrijarha Irineja, a služili su je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika...Govore nad odrom održali...

Nastavak na B92...

(UŽIVO) DANAS SAHRANA PATRIJARHA IRINEJA Liturgija počinje u 9 sati, građani će moći da se oproste od POGLAVARA SPC

Izvor: Blic, 22.Nov.2020

Danas će u kripti Hrama Svetog Save biti sahranjen patrijarh Irinej. Hram će biti otvoren od 9 ujutru kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nastavak na Blic...

Prenos zaupokojene liturgije i sahrane patrijarha Irineja

Izvor: RTS, 22.Nov.2020

. Počela je zaupokojena liturgija u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja. Prenos možete pratiti uživo na RTS 1 i Internet portalu RTS-a.

Nastavak na RTS...

DRŽAVNI VRH NA SAHRANI IRINEJA Poslednju počast patrijarhu SPC odali Vučić i Brnabić, ali i ambasadori i POLITIČARI IZ REGIONA (FOTO)

Izvor: Blic, 22.Nov.2020

Sahrana Njegove svetosti patrijarha Irineja održava se danas u Hramu Svetog Save. U toku je liturgija, a ovom događaju prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

Nastavak na Blic...

"Oprosti nam što smo te ostavili u bolnici" Oproštajni govor mitropolita Hrizostoma patrijarhu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020

Sveštenstvo se oprašta od patrijarha Irineja..- Vaša svetosti, dragi oče i učitelju, oprosti nam, ako te bilo čime uvredismo i ako te nekada ne poslušasmo. Oprosti i blagoslovi ovaj Sinod kojem predade veliki teret. Oprosti nam što ne mogadosmo da te opslužimo u ovoj nesreći i što te ostavismo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

GORAN VESIĆ O PREMINULOM PATRIJARHU: Taj gubitak ćemo teško nadoknaditi

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020

Patrijarh Irinej preminuo je  20. novembra u 07.07 ujutru..Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save, a počast mu je odao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić...Zamenik gradonačelnika Goran Vesić povodom smrti patrijarha Irineja je rekao:..- Ovo je veliki gubitak za srpski...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.