SPASKOVSKI DOKAZUJE DA VAZDUH U BORU NIJE ZAGAĐEN Najslađe su trešnje iz Topionice

Izvor: Blic, 07.Jun.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPASKOVSKI DOKAZUJE DA VAZDUH U BORU NIJE ZAGAĐEN Najslađe su trešnje iz Topionice

U krugu nove topionice bakra u Boru rodila je prva trešnja i to je najbolji dokaz da je atmosfera, kako u krugu RTB-a, tako i u gradu potpuno čista i da u vazduhu nema sumpor-dioksida, rekao je danas Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topionicarskog basena Bor, i pojeo prvi plod.

- Prošle godine u krugu nove topionice bakra zasađeno je preko 200 sadnica voca, trešanja, višanja, kajsija, breskvi, šljiva, krušaka i jabuka i oko 500 zimzelenih jelki i breza. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prvi plodovi trešnje, kajsije i breskve već su sazreli - naglasio je Spaskovski.

On kaže da je trešnja iz kruga topionice čak sladja od one na pijaci.

- Bujno zelenilo, kao i ovo voće koje je rodilo ispod topioničkog dimnjaka najbolji su dokaz da je vazduh u Boru čist i da više nema sumpor-dioksida, ni u radnom okruženju, ni u gradu - kaže Spaskovski.

Simbolično ili ne, tek, trešnja je rodila baš na dan kada je pre tačno 55 godina, 7. juna 1961. godine, predsednik ondašnje SFRJ Josip Broz Tito pustio u rad tada novu, a sada već staru topionicu bakra.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tito i trešnja na isti dan u RTB Bor - slučajnost?

Izvor: B92, 08.Jun.2016, 10:31

Bor -- U krugu nove topionice bakra u Boru rodila je prva trešnja i to je najbolji dokaz da je atmosfera, kako u krugu RTB-a, tako i u gradu potpuno čista...To je dokaz da vazduhu nema sumpor-dioksida, rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topionicarskog basena Bor, i pojeo prvi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.