Rodila prva trešnja ispod topioničkog dimnjaka

Izvor: Kolektiv.co.rs, 07.Jun.2016, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodila prva trešnja ispod topioničkog dimnjaka

„Vazduh u Boru je čist“   Prošle godine u krugu topionice bakra zasađeno je preko 200 sadnica voća i oko 500 zimzelenih jelki i breza. Danas pokazujemo i dokazujemo da u vazduhu nema sumpor-dioksida, o čemu svedoči bujno zelenilo u gradu, kao i voće koje je rodilo ispod topioničkog dimnjaka – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a RTB. – U krugu topionice bakra u Boru rodila je prva trešnja i to je najbolji dokaz da je atmosfera kako u krugu RTB-a, tako i u gradu potpuno čista i da u vazduhu nema sumpor-dioksida – rekao je danas Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor, i pojeo prvi plod ocenivši ga odličnim. Učinio je to na dan kada je pre 55 godina (7. juna 1961.) predsednik ondašnje države Jugoslavije Josip Broz Tito pustio u rad tada novu, sada već staru topionicu bakra. – Prošle godine u krugu topionice bakra zasađeno je preko 200 sadnica voća (trešanja, višanja, kajsija, breskvi, šljiva, krušaka i jabuka) i oko 500 zimzelenih jelki i breza. Prvi plodovi trešnje, kajsije i breskve već su sazreli. Mogu reći da je trešnja čak slađa od one na pijaci. Danas pokazujemo i dokazujemo da je vazduh u gradu čist, o čemu svedoči bujno zelenilo, kao i ovo voće koje je rodilo ispod topioničkog dimnjaka – rekao je Spaskovski.

Nastavak na Kolektiv.co.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DESILO SE ČUDO: Tik ispod topioničkog dimnjaka – RODILA PRVA TREŠNJA, dokaz da vazduh nije OTROVAN! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 07.Jun.2016

Prošle godine u krugu nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru zasađeno je preko 200 sadnica voća i oko 500 zimzelenih jelki i breza. Bujno zelenilo, kao i voće koje je rodilo ispod topioničkog dimnjaka najbolji su dokaz da u vazduhu više nema sumpor-dioksida, ni u radnom okruženju,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kolektiv.co.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kolektiv.co.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.