Rektor pozvao državu da interveniše na Filološkom

Izvor: Politika, 21.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektor pozvao državu da interveniše na Filološkom

Taj cirkus trebalo bi prekinuti i omogućiti deci da uče, rekao dr Branko Kovačević

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Branko Kovačević pozvao je juče državu da prekine blokadu Filološkog fakulteta koja traje već pet dana, a studente da se vrate na nastavu. Dekan ovog fakulteta dr Aleksandra Vraneš je istovremeno izjavila da je agencija angažovana da vodi računa o bezbednosti imovine fakulteta sačinila izveštaj u kojem se navodi da je bezbednost studenata i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imovine ugrožena i naložila Upravi fakulteta da o tome upozna protivpožarnu službu Beograda i Republički inspektorat za protivpožarna dejstva.

U toku jučerašnjeg dana održani su i prvi razgovori desetočlane delegacije predstavnika studenata sa ministrom prosvete i nauke dr Žarkom Obradovićem, koju inače, ne priznaju studenti koji učestvuju u blokadi fakulteta. Predsednik SKONUS-a Miša Živić je rekao pre početka sastanaka u Ministarstvu prosvete i nauke, da su u delegaciji predstavnici svih državnih univerziteta u Srbiji, kako sa fakulteta, tako i sa visokih škola. Pregovori su počeli posle 13 časova i nisu završeni do zaključenja ovog izdanja.

– Taj cirkus bi trebalo prekinuti i omogućiti deci da uče školu. Pozivam državu da se odgovorno ponaša i zaštiti državnu imovinu, studente i nastavnike. Blokada nema nikakve veze sa studentima, tamo možda ima desetak studenata, a Filološki fakultet ima 12.000 studenata od kojih se 10-15 njih pridružilo blokadi, a možda su i članovi organizacije „Marks 21” – izjavio je rektor Kovačević.

On je izrazio bojazan da bi moglo doći i do nekih incidenata, poput toga da se zgrada zapali, da organizacija „Marks 21” ometa časove i da se preti nastavnicima i studentima koji žele da se normalizuje nastava, što je rekla i dekan Vraneš.

– Oni nisu voljni ni da se predstave niti da preuzmu odgovornost za ono što rade. Organizacija „Marks 21” poznaje samo kolektivnu odgovornost, zbog koje je marksizam i propao. Ja sam bio u komunističkoj partiji, pa to znam bolje od njih – postoji samo personalna odgovornost i da svako odgovara za ono što radi. Mora da se umeša država kao vlasnik Univerziteta i da se prosvetna inspekcija uključi u rešavanje tog problema – rekao je Kovačević.

Po njegovom mišljenju, štrajk na Filološkom fakultetu više ne postoji jer je uprava ispunila studentske zahteve u okviru svojih ingerencija, a to je oslobađanje od školarine, pošto je budžet u nadležnosti Vlade Srbije.

Dekan Filološkog fakulteta dr Aleksandra Vraneš je takođe zamolila studente da se vrate na nastavu jer, „apsolutno ne postoji mogućnost da im budu nadoknađene izgubljene obaveze i vreme”.

Uz blokadu Filološkog počela je blokada i Filozofskog fakulteta. Kako su novinarima juče ujutro izjavili predstavnici studenata, u zgradi je prenoćilo stotinak akademaca, objašnjavajući da „blokada nastave na Filozofskom fakultetu nije vandalizam nekolicine lenjih i besnih studenata”, da se održava alternativna nastava, filmske i čitalačke sekcije, tribine i diskusije, a na ulazima fakulteta uspostavljena je redarska služba.

S. Gucijan

objavljeno: 22.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.