Izvor: Blic, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak je bolest 'poludelih gena'

Rak je bolest 'poludelih gena'

Kanadski naučnici otkrili su gen koji u više od 40 odsto slučajeva igra ključnu ulogu u razvoju raka dojke kod žena. Ova novina pružiće mogućnost za nove terapije u lečenju ove vrste raka, od koje u Srbiji godišnje oboli oko 4.000 žena.

Ekipa stručnjaka sa Univerziteta 'Mekgil' u Montrealu uspela je da otkrije ulogu koju igra određeni gen u širenju raka dojke. Zaustavljajući aktivnost tog gena kod laboratorijskih miševa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naučnici su uspeli da uspore pojavu kancerogenih tumora i da u nekim slučajevima spreče njihovo pojavljivanje.

- Činjenica je da je rak bolest 'poludelih gena'. Od pre nekoliko godina znamo koliki je minimalni broj mutacija gena potreban da bi nastao rak. Istraživači u Engleskoj mutirali su određen broj gena i od normalnih ćelija napravili maligne - kaže za 'Blic' dr Siniša Radulović, direktor Službe za naučno istraživačku i nastavnu delatnost u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Sada, za neke oblike raka, nastavlja on, znamo koji gen je u kojem stadijumu mutiran.

- Zbog toga će buduća terapija za rak biti bazirana na popravci tih genskih grešaka, ali u mnogo ranijoj fazi nastanka tumora, dok još klinički nije dijagnostikovan. Međutim, potrebno je popraviti svaku mutaciju u svakom genu i ćeliji, što je tehnički za sada neizvodljivo. Ipak, ovakva otkrića doprinose boljem znanju o ovim oboljenjima - objašnjava dr Radulović.

Gen koji su kanadski istraživači identifikovali je PTP1b. On je već poznat jer ima ulogu u dobijanju dijabetesa i gojaznosti.

U novoj studiji otkriveno je da gen može da utiče na metabolizam, što je od suštinskog značaja za širenje kancerogenih tumora, izjavio je autor studije Mišel Trembli. Prema njegovim rečima, jedan od ohrabrujućih elemenata otkrića jeste činjenica što se već proizvodi lek za sprečavanje aktivnosti tog gena. Takođe, dobra vest je i to što već postoje inhibitori PTP1b i u kliničkoj su fazi ispitivanja za lečenje gojaznosti i dijabetesa tipa B. Pošto već postoje lekovi, istraživači se nadaju da će farmaceutske kompanije biti zainteresovane da razviju lek za lečenje raka. To je veoma ohrabrujuće, jer će se tako uštedeti nekoliko godina.

Od raka dojke u našoj zemlji godišnje oboli 4.000 žena. Poražavajući podatak je i da svake godine umre 1.600 žena. Problem je što je svake godine broj obolelih žena sve veći. Zabrinjavajuća činjenica je i ta što dve trećine žena, koje se jave lekaru zbog problema sa dojkama, već imaju karcinom u odmakloj fazi, kaže za 'Blic' dr Ana Jovićević-Bekić, načelnik epidemiologije i prevencije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

S. Todorović Važnost redovnih pregleda

Dok se lekovi protiv raka dojke ne pronađu, lekari savetuju svakoj ženi redovan samopregled dojki, jer kada se rak otkrije na vreme, šanse za izlečenje su preko 90 odsto. Sa samopregledima treba početi posle 30. godine, i to treba raditi svakog meseca, desetog dana od početka menstruacije. Procedura samopregleda dojke je vrlo jednostavna i zahteva samo ogledalo i deset minuta vremena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.