Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem zatvorenika - resocijalizacija

Beograd -- Zatvori u Srbiji se nalaze na lošem glasu, čak i među ljudima koji nikada nisu bili ni u jednom od njih.

Razlozi leže u neadekvatnim životnim uslovima u zatvorima, lošoj hrani, lošim higijenskim uslovima i nepostojanju sistema grejanja u zimskim uslovima. Pored toga što je jedan od najvećih problema postojanje organizovanih kriminalnih grupa unutar zatvora, problem predstvalja i to što se oko 8.000 osuđenika, koliko ih danas ima u zatvorima, suočava sa teškoćama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada napuste tu ustanovu.

Najveći izazov predstavlja dilema: ponovni kriminal ili pošten život. Mnogi od njih primorani su da se vrate na ulicu, kako bi preživeli. Začarani krug nastavlja se ponovnim odlaskom u zatvor. Veliki broj povratnika u zatvore dokazuju da je potrebna šira državna strategija i uvođenje programa resocijalizacije zatvorenika.

Siniša Petrović, koji u Zabeli već 10 godina služi kaznu za više krađa i razbojništava, nije prvi put u zatvoru. On kaže da osuđenici koji više godina provedu u zatvoru, ne znaju da se ponašaju na slobodi: "Izašao sam i prešao sam ulicu i policajac me je odmah kaznio. Ne znam da se ponašam na ulici. To su godine, a ne meseci".

Zatvorski sistem u Srbiji danas ne omogućava zatvorenicima ponovnu integraciju u društvo. Siniša Petrović se boji da će i po izlasku iz zatvora ponovo biti primoran da krade, da bi preživeo. "Kad izađem ja nemam šta. Nemam para, nemam ništa, moram nešto da radim. Možda neću morati da kradem dan, dva, ili pet, pomoći će mi neki drugari, otac možda, ali ni on ne može kad ima još dva deteta. Znači, ja moram da produžim i da nešto ukradem", kaže on.

Zbog ovakve situacije, u planu je sprovođenje programa resocijalizacije, koji bi omogućio obučavanje i zapošljavanje osuđenika. Pomoćnik ministra pravde za zatvore Miloš Janković, kaže da osuđenici moraju biti korektno plaćeni za svoj rad i da im se mora obezbediti pravo na penziono i socijalno osiguranje. "Ako dođemo u situaciju da lice izađe, ima nešto novca, ako je osposobljen za posao koji se traži, ako ima radno iskustvo i ako raspolaže stažom od, recimo, 10 godina, onda ima veliku dilemu da li da ponovo krene putem kriminala", smatra Janković.

On kaže i da Ministarstvo planira resocijalizaciju osuđenika, ali ne može da precizira kada će taj program početi. U međuvremenu, oko 8.000 osuđenika koji trenutno izdržavaju kazne u srpskim zatvorima moraće dodatno da se potrude kako se ne bi vratili na put kriminala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.