Izvor: B92, 23.Jan.2010, 05:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem nasilja u srednjim školama

Beograd -- Veliki broj srednjoškolaca u Srbiji je neposredno ili posredno učestvovao u fizičkom ili verbalnom nasilju u školi, pokazuje istraživanje organizacije "Oko".

Istraživanje je sprovedeno u 10 srednjih škola u Srbiji. Tako je od 1000 ispitanih, njih oko 700 prisustvovalo tučama, a oko stotinu seksualnom nasilju. Međutim, srednjoškolci sa kojima smo razgovarali situaciju ne smatraju toliko dramatičnom, ali očekuju da ih škole zaštite od nasilničkog ponašanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Širom zemlje pokrenuta je kampanja ”Srbija zona nenasilja", čiji je cilj unapređenje bezbednosti učenika u 10 srednjih škola na teritoriji Srbije.

Jedna od autorki istraživanja, Sanja Batić, naglašava da je, osim velikog procenta učenika koji su svedoci nekog vida nasilja, zabrinjavajuće i to što su žrtve nezaštićene, a nasilnici nekažnjeni.

"23,6 posto je primetilo da su nasilje činili nastavnici, 18,4 odsto je videlo da je i maltretirana osoba bila zaštićena, što je dosta indikativno koliko se nasilje ne kažnjava, odnosno koliko se osobe koje su maltretirane ne štite”, navodi Batićeva.

Uznemirujući je odnos školaraca prema svemu što je drugačije. Tako koordinator projekta Zoran Zlatković ističe da više od 20 odsto ispitanih nema pozitivan stav prema pripadnicima manjina, ali ni prema đacima sa hendikepom.

"Odnos prema drugima i prema drugačijima – znači, preko 20 odsto učenika ima distancu što prema osobama drugačije seksualne orijentacije, što prema osobama koje su druge etničke grupe ili su po bilo kojim nekim svojstvima drugačije od njih”, kaže Zlatković.

Stavovi učenika jedne beogradske srednje škole, sa kojima je razgovarala ekipa B92, nisu međutim sasvim u saglasju sa rezultatima ovog istraživanja:

"Ako bi bilo nad nekim koga ja poznajem i ako bi me zanimalo, prijavio bih. Ali toga nema, tako da uopšte ne razmišljam o tome.”

"Da se to nekom desi ne bih prijavio. Mislim, ne znam, zavisi od koga, i šta, i gde se desilo.”

"Pa, jedino kad se igraju zuce ili tako to. Ali to su igre, nema ozbiljnog ništa.”

Inače, istraživanje je pokazalo i da su bolji đaci manje fizički nasilni, ali da češće pribegavaju verbalnom nasilju.

Zanimljivi su i rezultati istraživanja koji govore da je fizička agresivnost učenika naizraženija u Beogradu, a najmanje u Novom Sadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.