Proba male mature – test iz matematike uz jednu razliku u odnosu na prethodne godine

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 09:05

Proba male mature – test iz matematike uz jednu razliku u odnosu na prethodne godine

Mali maturanti u školi rade probni test iz matematike. Zbog mera prevencije đaci su probni test radili u dve grupe kako u učionici ne bi bilo više od devet đaka. Pravi ispit očekuje ih za dve nedelje.
Prva nedelja juna u osnovnim školama rezervisana je za osmake. Pošto su doneli urađene zadatke kombinovanog testa i testa iz maternjeg jezika, radili su simulaciju testa iz matematike.Za rešavanje im >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dozvoljeno dva sata, kao na pravom ispitu.

Đaci kažu da su zadaci iz probnog testa bili laši nego prošle godine, ali teži od onih koje su radili u onlajn testu.
"Zadaci sada nisu bili mnogo teški. Već nekoliko meseci se spremam. Intezivno radim zbirke koje je Ministarstvo dalo i idem na privatne časove", kaže jedna učenica.
I drugi kažu da su se snašli dobro i da ima dovoljno vremena da se urade zadaci.
Testovi su rađeni uz sve mere prevencije.
"Prioritet i nama i Ministarstvu je da se obezbedi bezbedni, pre svega zdrastveni uslovi, tako da smo mi ispoštovali sve procedure koje su upućene, učenici test polažu u učionicama, iz škole dežuraju nastavnici, u svakoj učionici je po jedan nastavnik", kaže dorektorka OŠ "Branko Miljković" iz Niša Tijana Rađenović.
Proba mature je veoma važan korak ka pravom testiranju.
"Učenici se upoznaju sa realnim okolnostima u kojima će se odigravati taj proces i jako je značajno i bitno za njih prosto da prođu kroz sve korake i da znaju šta ih čeka na završnom ispitu", objašnjava pedagog i pomoćnik direktora OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Beograda kristina Bulatović.
Nastavak nedelje poslužiće im z popravljanje ocena, a naredna za pripremu završnog ispita na koji izlaze 17. 18. i 19. juna.
Malu maturu polaže oko 66.000 đaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.