Prijemni ispiti za srednje škole 21. i 22. juna

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2010, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni ispiti za srednje škole 21. i 22. juna

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će se kvalifikacioni ispit za upis učenika u srednje škole iz srpskog, odnosno maternjeg jezika održati 21. juna, a iz matematike 22. juna, od 10 do 12 časova.

 - Iz srpskog, odnosno maternjeg jezika biće 20 zadataka, a jedan broj zadataka biće promenjen u odnosu na sadržaj u zbirci, odnosno redosled tačnih odgovora - rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, biće 17 zadataka iz matematike, od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pet novih, a 12 iz zbirke. U  novim zadacima biće promenjene samo brojke, dok će struktura zadatka biti ista.

- Ima 80.000 učenika, a mesta ima za 10 odsto više. Deca i njihovi roditelji ne treba da strahuju da neće moći da se upišu - rekao je Obradović, uz konstataciju da, "gde će se upisati, zavisi i od uspeha na kvalifikacionom ispitu".

Obradović je naveo da 21 odsto planiranih mesta čine gimnazije, a 79 odsto su stručne i umetničke škole.

- Od ove školske godine biće devet novih profila koji su do sada bili ogledni. Radi se o profilima iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane - izjavio je Obradović.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević rekao je da su uslovi upisa isti kao i prošle godine, a "formalni prag je jedan plus jedan bod".

- Prednost pri rangiranju imaju kandidati koji su ostvarili najmanje po pet bodova iz svakog predmeta na kvalifikacionom ispitu - izjavio je Lazarević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.