Izvor: RTS, 07.Dec.2021, 22:20

Prijem povodom 75 godina Unicefa

Povodom 75 godina postojanja i rada Unicefa priređen je svečani prijem u Beogradu kojem je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je poručila da ta organizacija treba i mora da postoji sve dok je i čovečanstva.
Premijerka Ana Brnabić je istakla da proslava jubileja Unicefa pripada onima zbog kojih je ta organizacija i stvorena, a to su deca koja su, kako kaže, osnov svega što radimo i svakog daljeg razvoja i naše zemlje i čitavog sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Sve ono što Vlada Srbije radi, radi za decu", kazala je Brnabićeva, navodeći da su usvojene brojne strategije i inicijative usmerene na unapređenje položaja dece, posebno one najugroženije.
Prema njenim rečima, Vlada je u potpunosti posvećena zaštiti prava deteta i stvaranju mogućnosti da svako dete u Srbiji ima jednake šanse za srećno detinjstvo ispunjeno ljubavlju, igrom i učenjem.
"Na tom zadatku i za tako važan cilj svi moramo da se udružimo, da razvijemo jake sisteme podrške za naše najmlađe članove društva kako bi ih uvek zaštitili i stalno osnaživali. Misija koju Unicef u tome ima već 75 godina je najuzvišenija i najlepša moguća", kazala je Brnabićeva.
Kako je navela, ogroman je broj projekata koje Vlada sprovodi zajedno sa Unicefom, a jedan od najvažnijih tretira prevenciju nasilja nad decom.
Ističući da svako drugo dete pati od nasilnog disciplonovanja, Brnabićeva je navela da je u saradnji sa Unicefom izrađena nacionalna strategija u borbi protiv nasilja koje uključuje decu.
Takođe, prošle nedelje su sedam ministarstava i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu potpisali protokol o pružanju međusektorskih usluga putem softverskog rešenja "Čuvam te", što je, kako je pojasnila, prva nacionalna platforma koja se bavi pitanjima zaštite i prevencije različitih vrsta nasilja koje uključuje decu.
U saradnji sa Unicefom Srbija radi i na obezbeđivanju jednakih šansi za decu iz marginalizovanih grupa, odnosno pružanju prilika toj deci da se uključe u sve društvene tokove, da zdravo odrastaju u porodičnom okruženju, završe školovanje i ostvare pun potencijal, ali i u obezbeđivanju jednakom pristupu kvalitetnom preduniverzitetskom obrazovanju za svako dete, kao i obezbeđivanju podrške roditeljima i starateljima kako bi svoj deci pružili odrastanje i vaspitanje kakvo zaslužuju.
Premijerka je navela i da su sarađivali u borbi protiv kovid 19 pandemije i to od unapređivanja onlajn nastave, obezbeđivanja da sva deca imaju internet u svojim domovima, da svako dete ima lap-top kompjuter, povećanja vidljivosti problema mentalnog zdravlja kao posledica pandemije, do nabavke i distribucije vakcina kroz kovaks program.
Prijemu su, između ostalih, prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ambasador SAD Entoni Godfri, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. 
premijerka je zahvalila Tamari Vučić na svemu što radi za blagostanje i zdravlje dece u Srbiji, ali i na pomoći Vladi u pravljenju iskoraka u lečenju dece obolelih od retkih bolesti.
 "Gluve osobe mogu sve osim da čuju"Predstavnik Udruženja gluvonemih Tibor Ilić, student treće godine fakulteta, na znakovnom jeziku istakao je da su važne teme u životu svake mlade osobe obrazovanje, kao i da svi imaju pravo na kvalitetno obrazovanje, a kada se govori o osobama sa invaliditetom to znači pružiti podršku koja odgovara svakom detetu individualno.
Kada je reč o gluvim osobama to podrazumeva dvojako obrazovanje, od kojih je jedno znakovno, ukazao je Ilić i dodao da mali broj gluvih studira, ali i da on još uvek nema podršku tumača.
Naglasio je da je veoma važna tema za mlade zapošljavanje, a zbog pandemije virusa korona sada i podrška u očuvanju mentalnog zdravlja.
Primetio je da, u tom smislu, psiholozi s obzirom da ne znaju znakovni jezik, nisu u mogućnosti da pomognu onima koji komuniciraju tim jezikom.
"Gluve osobe mogu sve osim da čuju", naveo je Ilić.
Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da se ta organizacija od svog osnivanja bavi podrškom deci, odnosno poboljšanju uslova u kojima odrastaju.
"Kada je Unicef osnovan najviše su bila pogođena deca, tako je i danas, ali gradimo bolji život za njih, borimo se za njihova prava", kazala je Kostadinova i dodala da se bore za to da svako dete ima jednak pristup zdravstvu, ide u školu, da mladi imaju šanse da se zapošljavaju.
Ukazala je i na to da Unicef u Srbiji sarađuje na obezbeđivanju boljih uslova i prava za decu sa Vladom Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.