Prevoz psa ili mačke avionom: Svi potrebni koraci, dokumenti i procedure da bi vaš kućni ljubimac leteo

Izvor: TangoSix.rs, 02.Sep.2020, 09:01

Prevoz psa ili mačke avionom: Svi potrebni koraci, dokumenti i procedure da bi vaš kućni ljubimac leteo

Ako bi morali da izdvojimo jedno od najčešćih pitanja iz „može li se ovo…“ transportovati putničkim avionom onda je to svakako bukiranje avio-karte za vašu kucu, macu, hrčka ili zeca. Prosečan vlasnik kućnog ljubimca sigurno već zna da njegov dlakavi član porodice može putovati avionom ali tu su uvek poluinformacije, nesigurnosti i svakako najbitnije pitanje za nekoga ko voli životinje – da li će mu biti udobno i bez stresa?
U duhu Tango Six portala, sa željom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da dobijemo detaljniji i najstručniji mogući odgovor na pitanja iz problematike transporta kućnih ljubimaca avionom, obratili smo se za to najpozvanijoj kompaniji, špediteru i kargo agentu, kompaniji Kargo Partner (cargo-partner.com).
Kako se organizuje let kućnog ljubimca? Kao i njegov vlasnik, kućni ljubimac mora posedovati svoj pasoš / Foto: Shutterstock Vaše omiljene članove porodice avionom možete prevesti na tri načina:
Kao putnike. U tom slučaju težina, na primer, psa sa transportnim kavezom ne sme biti veća od 5 do 10 kilograma (u zavisnosti od standarda pojedinačne avio-kompanije i vrste životinje).
Zajedno sa putničkim prtljagom, ponovo u zavisnosti od avio-kompanije i vrste životinje.
U kargo prostoru. Tada se životinja, na primer pas u kavezu, tretira kao kargo pošiljka. Naravno, transport se u tom slučaju obavlja sa izuzetnom pažnjom a sve u skladu sa IATA „Live Animals“ propisima koje su avio-kompanije dužne da poštuju. Drugim rečima, vaš ljubimac će biti bezbedan u trbuhu aviona.
Za prva dva vida transporta vlasnici se obraćaju direktno avio-kompaniji prilikom kupovine karte, za treći vid transporta obraćaju specijalizovanim kompanijama, kao što je na primer cargo-partner.
U zavisnosti od težine, visine grebena i same vrste vašeg ljubimca postoje i različiti transportni „kavezi-transporteri“. Neki su plastični i mogu da se nabave u pet-shopovima, dok su neki drveni i rade se na zahtev. Špediter vam može obezbediti i jednu i drugu opciju.
Transport životinja se dalje može podeliti na komercijalni (ako se radi o prodaji, poklonu, promeni vlasnika na primer) i nekomercijalni (ako na primer vodite vašeg ljubimca na godišnji odmor).
Za nekomercijalno ili komercijalno putovanje vaš kućni ljubimac mora biti trajno obeležen (čip za pse, mačke i krznašice) ili adekvatno obeležen za ostale vrste životinja.
Takođe je bitno da ljubimac poseduje pasoš sa upisanim vakcinama.
To su osnovni dokumenti i stavke koje morati imati. Dalja procedura zavisi od zemlje do zemlje ili od avio-kompanije. Sve one imaju vlastita pravila za čije se savlađivanje možete potruditi sami ili izabrati organizatora ili špeditera, kao što je kompanija Kargo Partner, koja to sve može obaviti u vaše ime.
Jedino profesionalnci, u ovom slučaju špediteri, u svakom trenutku znaju za ažurirane zahteve i potrebe u pogledu dokumentacije. Kao na primer veterinarski sertifikat, „titar test“ a od nedavno i COVID-19 sertifikat. Njega su počele da traže pojedine zemlje od kad je počela pandemija.
Prvi put ipak nemojte sami Za organizaciju i pribavljanje dokumentacije za transport vašeg ljubimca izdvojite najmanje 14 dana pre odlaska na planirani put / Foto: Shutterstock Ukoliko vam je prvi put da šaljete vašeg ljubimca nebom do željene destinacije bitno je znati da je najbezbednije i najpraktičnije angažovati stručnjaka za transport i logistiku. Kargo Partner je svakako jedna od takvih kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u transportu živih životinja.
Kako je za Tango Six ispričao Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja ove kompanije u Srbiji, oni imaju dugogodišnje iskustvo u ovom vidu transporta:
– Kao „pet-friendly špediter“ imamo posvećene timove specijalizovane za transport živih životinja u nekoliko evropskih zemalja i možemo pružiti transportna rešenje do i od bilo kog mesta u svetu.
Prvi korak je da osigurate da svi potrebni dokumenti budu dostupni. Naš tim za transport živih životinja će vas obavestiti o svim dokumentima koji su potrebni kako bi se osiguralo nesmetano putovanje, uključujući veterinarske dokumente kao što je pasoš za kućne ljubimce i važeće zdravstveno uverenje. Pošto se zahtevi i procedure razlikuju od zemlje do zemlje, preporučujemo vam da stupite u kontakt sa špediterom najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za sve potrebne pripreme. Neke zemlje zahtevaju test krvi na besnilo, „titar test“, koji se mora uzeti najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.
Nakon što je špediter rezervisao transport i primio potvrdu od vazduhoplovne kompanije, izdaje se avionski tovarni list (AWB) kako bi potvrdio rezervaciju. Osim toga, tim kompanije Kargo Partner u Srbiji koordinira svu potrebnu komunikaciju  sa vazduhoplovnim kompanijama, veterinarima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta.
Na zahtev, tim kompanije cargo-partner može obezbediti obučeno osoblje kao pratnju kućnim ljubimcima za vreme leta ili drumski transport namenskim vozilom za transport kućnih ljubimaca. Ponosni smo što smo „pet-friendly špediter“ i što pružamo sveobuhvatnu ekspertizu kako bismo osigurali da svaki kućni ljubimac ima bezbedno i ugodno putovanje. – objašnjava Đekić za Tango Six.
Za transport živih životinja u i iz Srbije, korisnici mogu posetiti veb stranicu nadležnog ministarstva da bi saznali sve o potrebnoj dokumentaciji (http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kretanje-kucnih-ljubimaca) ili jednostavno stupiti u kontakt sa kompanijom kao što je Kargo Partner.
Neke rase pasa su rizične za transport avionom a nekima je moguće, kao i ljudima, dati nešto za smirenje / Foto: Shutterstock – Bitno je samo da se zahtevi za transportom najave najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za pripremu. Pored kućnih ljubimaca kao što su mačke i psi, naša kompanija takođe nudi ekspertizu u transportu egzotičnih i laboratorijskih životinja. Pokrivamo odredišta u SAD i Aziji, direktnim letovima za Dubai, Dohu i Njujork, što je jedna od velikih prednosti aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, s obzirom da na taj način možemo posredovati u transportu svih zemalja iz regiona, kada su navedene destinacije u pitanju. – kaže Đekić i dodaje da je njegova kompanija tu i za onaj drugi segment prevoza ljubimaca koji je podjednako bitan:
– Kao i za ljude, putovanje avionom za ljubimce je stresno. Njima možda i više.
Obavezno se pre puta morate konsultovati sa vašim veterinarom u vezi mogućnosti vašeg psa da se transportuje avionom. Na primer, vrste pasa sa kratkom njuškom su rizične za transport avionom a postoje i mogućnosti da se vašem ljubimcu da sredstvo za smirenje kako bi lakše podneo put. Naša kompanija iz tog razloga neprekidno pokušava da taj stres smanji na najmanji mogući nivo a u granicama dozvola i propisa za ovaj vid transporta.
U tom smislu, naš tim koordinira svu potrebnu komunikaciju sa avio-kompanijama, veterinarima na aerodromima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta.
Svaki detalj je važan. Od provere dokumentacije i potvrde rezervacije kod avio-kompanije do organizovanja ukrcaja i odlaska, rukovanja u tranzitu i konačno dolaska na odredište. Posebno vodimo računa da pažljivo pratimo sve korake, jer znamo da mnogi od naših korisnika smatraju svoje kućne ljubimce članovima porodice. Osim toga, IATA zvanično smatra žive životinje specijalnom vrstom tereta, što znači da postoje veoma strogi propisi i nikakvi detalji se ne mogu izostaviti. – zaključuje Đekić.
The post Prevoz psa ili mačke avionom: Svi potrebni koraci, dokumenti i procedure da bi vaš kućni ljubimac leteo appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.