Izvor: B92, 06.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevelik prag za verske zajednice

Vašington -- Helsinška komisija SAD tvrdi da na Balkanu ima diskriminacije prema novim religijskim grupama, suprotno stavovima OEBS-a.

Problematična je religijska politika, koja je protivna obavezama koje su zemlje preuzele članstvom u OEBS-u. Srbija i Crna Gora nacrtom novog zakona o veri otvoreno ide u korist sedam takozvanih "tradicionalnih verskih zajednica" i postavlja prag od hiljadu pripadnika za registraciju novih skupina, kaže se u izveštaju.

Inače, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacrtu zakona o verskim zajednicama jasno su nabrojane "tradicionalne verske zajednice", ali u Ministrstvu vera ne smatraju da je to problematično, a da Srpska pravoslavna crkva treba da dobije i status "prvi među jednakima". Prema Prednacrtu zakona, status crkve i verske zajednice kao javne organizacije imaju Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva, Jevrejska zajednica, Slovačka evangelička crkva a.v, Hrišćanska reformatska crkva i Evangelička hrišćanska crkva.

Tim povodom su se ranije oglasile i protestantske crkve koje nisu dobile status "tradicionalnih", prednacrt su kritikovale i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima. Te organizacije i crkve su organizovale i raspravu o prednacrtu zakona, ali im niko od nadležnih nije odgovorio na primedbe. Podaci o broju pripadnika najzastupljenijih veroispovesti u Srbiji mogu se naći ovde.

U izveštaju se upozorava i na problem Kosova, navodeći da su do sada samo tri osobe osuđene na dve godine zatvora, i to uslovno, za sudelovanje u nacionalističkom nasilju u kojem je uništeno ili oštećeno 30 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

Problemi u ostalim zemljama

Za BiH se navodi da nedavno usvojeni zakon štiti pravo verskog izražavanja, ali da sadrži i zabrinjavajuće odredbe koje uključuju kazne protiv slobode govora i prag od 300 pripadnika za registraciju.

Pravni sistem Hrvatske diskriminiše nove verske grupe, postavljajući kao uslov za registraciju previsok broj pripadnika i tražeći predug perid da bi se mogle registrovati kao verske zajednice, upozorava američka helsinška komisija. U Hrvatskoj nova verska zajednica mora imati članstvo od najmanje 500 pojedinaca i biti pet godina registrovana u nižem statusu kao versko udruženje da bi uživala prava i beneficije koje su na raspolaganju u višem statusu religijske zajednice.

Mada se sloboda ispoljavanja vere u Hrvatskoj poštuje, zakon o pravnom statusu religijskih zajednica iz 2002. godine, uspostavljanjem diskriminatorskog "višerazrednog" sistema registracije, ispod je obaveza preuzetih članstvom u OEBS-u.

U izveštaju o verskim slobodama u jugoistočnoj Evrope Helšinška komisija je utvrdila da se one, uglavnom, poštuju u zemljama regije, ali da postoji i problematična politika protivna obavezama koje su zemlje preuzele članstvom u OEBS-u.

U Bugarskoj se kritikuje davanje prednosti Bugarskoj pravoslavnoj crkvi nad alternativnim Bugarskim pravoslavnim sinodom i drugim verskim grupama, što je stvorilo pravne uslove za paljenje imovine alternativnog sinoda.

U Rumuniji nacrt verskog zakona predviđa prag od 0,5 posto rumunskog stanovništva ili više od 100.000 osoba za registraciju religijske grupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.