Preminuli ima pravo na dostojanstvo, ali pravo na život ima prednost

Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 11:39

"Preminuli ima pravo na dostojanstvo, ali pravo na život ima prednost"

Kada se jedan život ugasi, jedno "da" porodice može da znači spasavanje i produžetak nekoliko života. Danas je Nacionalni dan donora. U Srbiji na srce, jetru, bubreg, pluća, na transplantaciju rožnjače ili koštane srži čeka više od 2.000 ljudi. O značaju darivanja organa i ćelija za RTS je govorio Goran Milašinović, kardiolog i pisac.
Goran Milašinović, čiji tim sarađuje sa timovima za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << transplantaciju organa, navodi da u bioetici postoje dve norme – dostojanstvo preminulog čoveka i pravo na život, i da bi prednost trebalo dati pravu na život.

"Mislim da svako treba dati prednost pravu na život i računati da je život nešto što je najviše vrednosti i da treba da ima veću prednost od dostojanstva kadavera", rekao je Milašinović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Podsetio je da je zakon ukinuo donorsku karticu i da su sada svi građani potencijalni donori, osim ukoliko se ne izjasne suprotno.
"Podrazumeva se da vi pristajete ukoliko rodbina ne kaže suprotno, ali kad pogledate razliku u onim državama u kojima imate veliki broj donora u odnosu na one u kojima imate mali broj donora, odluka porodice je suštinska", istakao je Milašinović.
"Slučaj Vinča" uskoro i na filmskom platnu Knjiga "Slučaj Vinča", koju je napisao Milašinović, govori o mladim naučnicima koji su bili izloženi radijaciji tokom izvođenja naučnog eksperimenta u Institutu "Vinča" 1958. godine.
Milašinović je naveo da bi knjiga uskoro trebalo da bude ekranizovana. 
"Koliko znam, scenario je pri kraju. Vuk Ršumović i Dragan Bjelogrlić završavaju taj scenario. On se nekoliko puta menjao, ali mislim da je pri kraju, da bi uskoro trebalo da bude film", rekao je Milašinović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jedno "da" koje može da znači produžetak nekoliko života

Izvor: RTS, 07.Jun.2020, 06:03

Kada se jedan život ugasi nečije zaveštanje organa, ali i jedno "da" porodice, može da znači spasavanje i produžetak nekoliko života. U srbiji je slika sledeća – na srce, jetru, bubreg, pluća, transplantaciju rožnjača ili koštane srži čeka više od 2.000 ljudi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.