Potpisano Pismo o namerama o saradnji Beograda i provincije Hunan

Izvor: RTS, 18.Apr.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisano Pismo o namerama o saradnji Beograda i provincije Hunan

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović i sekretar komiteta provincije Hunan Du Đahao potpisali su Pismo o namerama o saradnji Beograda i kineske provincije Hunan.
Zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović je rekao da potpisivanje Pisma o namerama o saradnji Beograda i kineske provincije Hunan predstavlja veliku čast i privilegiju za Beograd.

"Grad Beograd ima jako dobre odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa gradovima i provincijama u Kini, mi imamo potpisane sporazume sa Pekingom još iz 1980. godine", naglasio je Mladenović.
Dodao je da su u okviru delegacije došli gradonačelnici iz provincije Hunan, ali i predstavnici velikih kompanija.
"Pričali smo o privrednoj saradnji, o svemu onome što se u Beogradu gradilo ili gradi uz pomoć Kine. Nastavićemo da gradimo privrednu saradnju, ali posebno saradnju u oblasti obrazovanja i kulture", istakao je zamenik gradonačelnika.
Naveo je da se, s obzirom na ukinute vize za stanovnike Kine i na uskoro uvođenje direktnog leta Beograd–Peking, očekuje veliki broj turista iz ove zemlje.
Sekretar komiteta provincije Hunan Du Đahao rekao je da je Beograd na njega ostavio veliki utisak ne samo zato što je glavni grad, već zato što su stanovnici veoma gostoprimljivi.
"Postigli smo mnogo dogovora o saradnji, već od pedesetih godina prošlog veka starija generacija kineskih lidera imala je dobre odnose sa liderima bivše Jugoslavije koju mi kao novi lideri treba da nastavimo", rekao je Đahao.
Dodao je da Srbija spada među najprijateljskije zemlje kineske vlade.
"Iako su Hunan i Beograd geografski veoma daleko, naša srca su blizu. Naša saradnja će se bazirati na zgradama, saobraćaju, metrou i prodavnicama", istakao je sekretar komiteta provincije Hunan.

Naveo je i da su mnogi kineski studenti završili neke od fakulteta na Beogradskom univerzitetu, i dodao da i u Hunanu ima mnogo univerziteta na kojima bi studenti iz Srbije mogli da studiraju i da dobiju stipendije.
"Beograd ima sjajnu kulturu, kineski narod je gledao mnogo srpskih filmova. U oblasti radija i televizije bi mogli da pojačamo saradnju", rekao je Đahao.
Potpisivanju pisma prisustvovao je i ambasador Kine, Li Mančang.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.