Potpisano Pismo o namerama o saradnji Beograda i provincije Hunan

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović i sekretar komiteta provincije Hunan Du Đahao potpisali su Pismo o namerama o saradnji Beograda i kineske provincije Hunan.

Zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović je rekao da potpisivanje Pisma o namerama o saradnji Beograda i kineske provincije Hunan predstavlja veliku čast i privilegiju za Beograd.

"Grad Beograd ima jako dobre odnose sa gradovima i provincijama u Kini, mi imamo potpisane sporazume sa Pekingom još iz 1980. godine", naglasio je Mladenović.

Dodao je da su u okviru delegacije došli gradonačelnici iz provincije Hunan, ali i predstavnici velikih kompanija.

"Pričali smo o privrednoj saradnji, o svemu onome što se u Beogradu gradilo ili gradi uz pomoć Kine. Nastavićemo da gradimo privrednu saradnju, ali posebno saradnju u oblasti obrazovanja i kulture", istakao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da se, s obzirom na ukinute vize za stanovnike Kine i na uskoro uvođenje direktnog leta Beograd–Peking, očekuje veliki broj turista iz ove zemlje.

Sekretar komiteta provincije Hunan Du Đahao rekao je da je Beograd na njega ostavio veliki utisak ne samo zato što je glavni grad, već zato što su stanovnici veoma gostoprimljivi.

"Postigli smo mnogo dogovora o saradnji, već od pedesetih godina prošlog veka starija generacija kineskih lidera imala je dobre odnose sa liderima bivše Jugoslavije koju mi kao novi lideri treba da nastavimo", rekao je Đahao.

Dodao je da Srbija spada među najprijateljskije zemlje kineske vlade.

"Iako su Hunan i Beograd geografski veoma daleko, naša srca su blizu. Naša saradnja će se bazirati na zgradama, saobraćaju, metrou i prodavnicama", istakao je sekretar komiteta provincije Hunan.

Naveo je i da su mnogi kineski studenti završili neke od fakulteta na Beogradskom univerzitetu, i dodao da i u Hunanu ima mnogo univerziteta na kojima bi studenti iz Srbije mogli da studiraju i da dobiju stipendije.

"Beograd ima sjajnu kulturu, kineski narod je gledao mnogo srpskih filmova. U oblasti radija i televizije bi mogli da pojačamo saradnju", rekao je Đahao.

Potpisivanju pisma prisustvovao je i ambasador Kine, Li Mančang.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије