Popravljanje kvara iz bukvara

Izvor: RTS, 18.Jan.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravljanje "kvara" iz bukvara

Udruženje vojvođanskih učitelja podnelo je zahtev Ministarstvu prosvete i Matici srpskoj za standardizaciju bukvarskog pisma srpskog jezika. Potrebna je veća briga o pismu i jeziku, poručuje Ministarstvo prosvete. Filolozi kažu da nije dovoljno samo što pre doći do rešenja, već da standard treba i poštovati.
Različiti bukvari – različite grafeme. Nekada je u Zavodu za udžbenike pokretano pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vođene su interne rasprave o standardizaciji ćirilice. Filolozi danas, između ostalog, smatraju da se problem odnosi pre svega na pisanu ćirilicu.
Aleksandar Milanović, predsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije, smatra da je pisana verzija takozvane normirane ćirilice komplikovana za decu.
"Pre može da stvori neku vrstu averzije prema našem nacionalnom pismu nego ljubav. Tako da bi to zaista trebalo propisati u skladu sa kaligrafskom i svim drugim praksama i da to ne bude previše komplikovano i da ne odbija decu, nego naprotiv – da decu privuče pismu kojim pišemo vekovima", ističe Milanović.
Nije problem samo standardizacija već i poštovanje postojećih normi. Jer sada od učitelja, škole i knjige, zavisi kakva će slova učenici ispisivati.
"Nije dobro da u 21. veku bolujemo dečje bolesti srpskog pisma. Ako sada otvorimo udžbenike i ako pogledamo kako izgledaju azbuka i abeceda, možemo se upitati da li se radi o istom jeziku ili istom pismu", ističe šef Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta Veljko Brborić.
Kako kaže, slovo mora biti isto u svim udžbenicima koji imaju zvanično odobrenje Ministarstva prosvete i dodaje da treba voditi računa da to rešenje bude dobro, opravdano, upotrebljivo.
"Naša specifičnost je da svi mi radimo veoma mnogo i veoma dobro pojedinačno. Ali nam nedostaje neko objedinjavanje možda na kraju. Ukoliko bi se sabrali svi ti napori vezani za standardizaciju ćirilice, uverena sam da bismo vrlo brzo došli do rezultata i nadam se da će do toga vrlo brzo i doći", navodi Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Najvažnije je da se norma uredno primenjuje od školskog sistema do medija i u službenoj i u neslužbenoj upotrebi. Zato je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo zahtev SANU i Odboru za standardizaciju srpskog jezika da pokrenu inicijativu za standardizaciju ćirilice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.