Popovićeva preuzela dužnost rektora Univerziteta u Beogradu

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popovićeva preuzela dužnost rektora Univerziteta u Beogradu

Na zajedničkoj sednici Senata i Saveta Univerziteta u Beogradu izvršena je svečana primopredaja rektorske dužnosti. Sa novom akademskom godinom na dužnost stupa i novi rektor Univerziteta u Beogradu. Profesorka Ivanka Popović druga je dama na čelu našeg najvećeg i najstarijeg Univerziteta u Beogradu.
Svoju rektorsku dužnost akademik Bumbaširević predao je profesorki Popović. Kada je pre šest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina stupao na dužnost, kaže da je imao ambiciozan plan, da je zadovoljan onim što je postignuto, pre svega dobrim pozicijama univerziteta na svetskim rang listama.

"U proteklom periodu imali smo začajna finansijska pre svega ograničenja, kao i velika ograničenja u politici zapošljavanja koja smo uz velike napore retko uspevali da prevaziđemo. Kada je već reč o veličini univerziteta, poznato vam je da je bilo sugestija da se univerzitet razdvoji na nekoliko univerziteta, da se smanji, ali naravno, tome smo se oštro suprotstavili sa obrazloženjem da je to pogrešan put s obzirom na trendove koji trenutno vladaju u Evropi", objašnjava akademik Vladimir Bumbaširević.
Prvi oktobar je i prvi rektorkin radni dan. Najavljuje donošenje strategije univerziteta i intenzivniju saradnju sa medijima.
Novi rektor Ivanka Popović kaže da je razvoj univerziteta išao nekim tokom odgovora na situacije koje su se pojavljivale nego što je sam univerzitet nametao neke teme i neke promene.
"Ovim putem kroz strategiju ćemo se baviti nastavom, naukom, koji su kadrovski potencijali, razvijanje infrastrukture univerziteta. To su sve ključni problemi koji zahtevaju jednu dugoročnu viziju i sa nekim kratkoročnim ishodima. Tako da je to serija dokumenata koji imaju prioritet u ovom trenutku", kaže Popovićeva.
Univerzitet u Beogradu se od 2012. na Šangajskoj listi nalazi među 1,5 odsto najboljih svetskih univerziteta. U ovom trenutku treba da sačuva stečenu poziciju i dobije status ustanove od nacionalnog značaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.