Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2018, 16:29

Popović preuzela dužnost, strategija razvoja univerziteta pripritet

Popović preuzela dužnost, strategija razvoja univerziteta pripritet

Donošenje Strategije razvoja Univerziteta u Beogradu sa pratećim akcionim planovima i intenzivnija saradnja sa medijima primarni su ciljevi na početku mandata nove rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, koja je danas zvanično preuzela dužnost na svečanoj zajedničkoj sednici Senata i Saveta BU u zgradi Rektorata.

Rektorske insignije novoizabranoj rektorki predao je dosadašnji rektor BU Vladimir Bumbaširević, koji joj je poželeo uspeh na toj funkciji čiji mandat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << traje tri godine.

Popović je istakla da Univerzitet decenijama nije donosio strateška dokumenta već se uglavnom razvijao ''odgovarajući na situacije koje su se pojavljivale, a nije sam nametao teme i promene''.

''Kako ćemo se baviti nastavom i naukom, koji su kadrovski potencijali i kako razvijati infrastrukturu Univerziteta ključni su problemi koji zahtevaju dugoročnu viziju sa kratkoročnim ishodima, tako da takvi dokumenti imaju prioritet u ovom trenutku'', rekla je Popović novinarima u Rektoratu i dodala da će u izradi strategije učestvovati radne grupe, kao i da to zahteva angažovanje svih članica BU.

Na pitanje koliko je razvoj Univerziteta uslovljen finansijama, ona je naglasila da finansije jesu ključne, te da je važno da Univerzitet ima plan kako bi vladi i resornim ministarstvima ukazao na prioritete u radu te institucije.

''Korisno da vlada zna koje su potrebe Univerziteta da se zbog neadekvatnog priliva novih kadrova ne bi ugrozili pojedini studentski programi. Važno je da se nastava i odvijanje naučnog procesa ne ometa zato što nema odgovarajuće infrastrukture i materijalnih uslova za izvođenje nastave'', naznačila je Popović.

Upitana i o Zakonu o finansiranju univerziteta koji priprema Ministarstvo prosvete, nova rektorka je navela da se željno iščekuje Nacrt tog zakona i da joj je poznato da ministar prosvete Mladen Šarčević predlaže model finansiranja u skladu sa, kaže, učinkom univerziteta.

''Pozdravljamo merenje učinka Univerziteta, ali smatramo da osnovno finansiranje ne bi trebalo da time bude ugroženo. Bilo bi dobro kada bi postojala dodatna sredstva kojima bi se pomogao razvoj određenih aktivnosti univerziteta koji dobro rade'', smatra Popović.

Na sednici Senata BU dosadašnji rektor Bumbaširević podneo je izveštaj o radu u protekla dva mandata, a kao dva najznačajnija rezultata izdvojio je rad na sistemskom uređenju i veću međunarodnu vidljivost Univerziteta.

''Planovi su bili mnogo veći, ali ovako veliki i složen sistem je teško brzo menjati i za to je potrebno vreme. Zadovoljan sam onim što je urađeno za ovih šest godina'', rekao je Bumbaširević i zahvalio zaposlenima u Rektoratu na saradnji i naglasio da ''nema uspeha bez kontinuiteta i timskog rada''.

Govoreći o aktivnostima u proteklih šest godine, on je naveo da je Univerzitet usvojio niz važnih propisa i pravilnika u cilju što efikasnijeg obavljanja nastavnih i nauucno-istraživačkih aktivnosti i praćenja međunarodnih visokoškolskih trendova.

Kao jedan od najvažnijih izdvojio je Statut Univerziteta usvojen 28. februara ove godine koji je, osim usaglašenosti sa Zakonom o visokom obrazovanju, kako kaže, doneo novine poput većeg učešća predstavnika instituta u radu univerzitetskih tela.

On je istakao da je usvojen niz važnih dokumenata kako bi se sprečilo ''neakademsko ponašanje sa kojim smo, kaže, susretali u proteklom periodu.

U tom cilju usvojeni su, između ostalog, Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova i Pravilnik o postupku provere originalnosti doktorske disertacije.

Uspostavljena je procedura za centralizovano izdavanje diploma studentima svih fakulteta i formiran centralizovan e-mail servis za sve studente BU kako bi imali nesmetan pristup svim podacima.

U proteklih šest godina na osnovne studije na BU upisalo se 110.000 studenata, više od 37.000 se upisalo na studije drugog i trećeg stepena, a na BU je studiralo oko 6000 stranih studenata.

U tom periodu izdato je više od 35.000 diploma po ranijim propisima i oko 80.000 diploma po tzv. bolonjskom programu studiranja, dok je promovisano je blizu 3.500 doktora nauka.

Usvojeno je 118 novih studijskih programa, a na BU se organizuje blizu 20 studijskih programa na stranim jezicima.

Bumbaširević je istakao da je BU poslednjih godina visoko pozicioniran na međunarodnim rang listama, a na Šangajskoj listi trenutno zauzima 301. mesto.

Kako kaže, u proteklom periodu BU je zaključio 300 bilateralnih međunarodnih sporazuma, a učestvovao je u realizaciji 360 projekata iz 11 međunarodnih projekata kao što su TEMPUS ili ERASMUS.

Ivanka Popović je redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta i bila je dosadašnja prorektorka za međunarodnu i meduuniverzitetsku saradnju BU.

Na mesto novog rektora BU izabrana je 29. maja na sednici Senata BU i ona je druga žena na toj funkciji, a pre nje rektor BU bila je Marija Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

NOVA REKTORKA BU PREUZELA DUŽNOST Prioriteti strategija razvoja univerziteta i intenzivnija saradnja s medijima

Izvor: Blic, 27.Sep.2018

Donošenje Strategije razvoja Univerziteta u Beogradu sa pratećim akcionim planovima i intenzivnija saradnja sa medijima primarni su ciljevi na početku mandata nove rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, koja je danas zvanično preuzela dužnost na svečanoj zajedničkoj sednici Senata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.