Ponovo propao tender za projekat vantelesne oplodnje

Izvor: Politika, 19.Nov.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo propao tender za projekat vantelesne oplodnje

Neprofesionalno ponašanje privatnih ponuđača koji opet nisu dostavili ispravnu dokumentaciju, kažu u RFZO

Tender za uključivanje privatnih ustanova u projekat vantelesne oplodnje o trošku države po treći put nije uspeo. Kako saznajemo u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sve tri ponude na tenderu za uključivanje privatnih klinika u ovaj proces bile su neispravne i zbog toga je pokrenut postupak hitne javne nabavke, a ukoliko i ovaj plan propadne doći će do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << raspisivanja međunarodnog tendera.

Kako objašnjava Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO-a, ova ustanova je neprijatno iznenađena neprofesionalnim ponašanjem ponuđača koji su učestvovali na konkursu. I prethodni tender je iz istih razloga obustavljen, jer nijedan od tri ponuđača, nije ispoštovao zakonski propisanu proceduru u dostavljanju propisane ispravne dokumentacije.

– Ovo nadasve neodgovorno ponašanje privatnika u sprovođenju postupka javne nabavke, dovelo je do porasta broja parova koji čekaju na intervenciju i onemogućavanja sprovođenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Imajući u vidu da se broj parova koji čekaju na veštačku oplodnju sa 300, povećao na više od 500, ali i zbog starosne granice žena, RFZO će sprovesti hitnu javnu nabavku i obavestiti učesnike u prethodnim postupcima. Postupak hitne javne nabavke biće objavljen i na portalu Uprave za javne nabavke. Ponovo apelujemo na ponuđače da se uozbilje i poštuju zakon, kako bi se što pre zaključili ugovori sa privatnicima, a parovi što pre našli u ulozi roditelja. U suprotnom, bićemo prinuđeni da raspišemo međunarodni tender – objasnila je Mirosavljevićeva.

Vest o još jednom neuspelom tenderu za uključivanje privatnika u proces vantelesne oplodnje razočarala je nevladine organizacije koje se bore za ostvarivanje prava parova koji ne mogu da dobiju potomstvo i kojima je ovaj postupak jedina šansa. Zbog velikih gužvi u državnim klinikama, supružnici koji imaju problema sa sterilitetom ne mogu da stignu na red na obavljanje ovog postupka o trošku države.

Vesna Milenković, predsednica Udruženja „Roda”, kaže da su parovi sa nestrpljenjem očekivali kraj poslednjeg tendera, da su šokirani zbog novih problema, ali da će reagovati ukoliko se nešto ne promeni u narednih desetak dana.

– To znači da ćemo ispred Vlade Srbije organizovati mirne proteste parova sa praznim kolicima. Nas ne interesuju razlozi zbog čega je „pao” tender, jedino nas zanima da se proces vantelesne oplodnje nastavi po normalnoj proceduri, jer više od 500 parova čeka na intervenciju. Sve ovo što se dešava je veliki stres za sve one koji pokušavaju da postanu roditelji, a poznato je koliko to negativno može da se odrazi na uspeh postupka. Čini se da je svest društva kada je natalitet u Srbiji u pitanju, nažalost, na veoma niskom nivou – istakla je Milenkovićeva.

U celoj priči je najbolnije to što se „koplja lome” na ljudima koji ne mogu da imaju decu, smatra Jelena Misita, pokretač psihološkog Internet savetovališta www.hocubebu.rs, i naglašava da su svi zbunjeni, jer u RFZO-u tvrde da je dokumentacija privatnika nepotpuna, dok privatnici smatraju da pravi razlog leži u nedostatku novca.

– Mnogi od onih koji su u junu dobili koverte sa obaveštenjem da treba da uđu u postupak nalaze se na granici kada je reč o godinama, odnosno žene su blizu 40. godine i ako uskoro ne odu na intervenciju, može da se dogodi da ispadnu iz procesa i izgube pravo na to. Bitno je da ljudi shvate da nisu sami i da svaki sedmi par ima problema sa ostvarivanjem potomstva – dodala je Misita.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 19.11.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.