Izvor: Blic, 26.Maj.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila ponovno rušenje spomen-ploče posvećene nestalim novinarima Radija Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu ka manastiru Zočište.

"Četvrti put vandali su uništili podsetnik na nevine stradalnike ratnih sukoba, i očekujemo da će nadležni organi, za razliku od prethodnih puta, konačno preduzeti nešto kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovorni za ovu sramotu bili kažnjeni", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Oni koji iz godine u godinu uništavaju spomen-obeležje su na neki način postali saučesnici otmičara, aktivno podržavajući ovaj sramotni zločin, ocenjuje se u saopštenju.

Nevine žrtve nemaju nacionalnost, a odnosom prema njima meri se čovečnost jedne zajednice, i zato očekujemo da i albanski političari i predstavnici novinarske struke na Kosovu i Metohiji osude ovaj vandalizam, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Spomen ploča nestalim srpskim novinarima porušena je po četvrti put od njenog postavljanja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najošštrije su osudili ponovno ruššenje ploče i zatražili od međunarodnih i kosovskih institucija da najzad otkriju ko iz godine u godinu čini ovaj vandalizam.

Nepoznate osobe polomile su i odnele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Na mestu obeležja ostali su samo stubovi.

- “Mi ne znamo ko rušši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a sumnjamo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plašši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak”- izjavio je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Nicic.

- “Mi ćemo ovu tablu postaviti veoma brzo. Ne mogu oni toliko ruššiti i sklanjati koliko mi možžemo da postavljamo. Medutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa siatemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima - poručio je novinar ŽŽivojin Rakočević.

Slavuj i Perenic su nestali kada su krenuli da urade reportažžu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogreššan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu "Zastava 128" plave boje koji nikada nije nađen.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i ruššenje ploce svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM tražže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost ššta su preduzeli kako bi bili nađeni i kažžnjeni kidnaperi novinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osuda rušenja spomen-ploče

Izvor: Danas, 26.Maj.2016

Beograd - Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila ponovno rušenje spomen-ploče posvećene nestalim novinarima Radija Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu ka manastiru Zočište...Četvrti put vandali su uništili podsetnik na...

Nastavak na Danas...

"Oni koji ruše ploču novinara saučesnici su otmičara"

Izvor: B92, 26.Maj.2016

Beograd -- Kancelarija KiM najoštrije je osudila novo rušenje spomen-ploče posvećene novinarima Radija Priština, Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, nestalim 21. avgusta 1998..."Četvrti put vandali su uništili podsetnik na nevine stradalnike ratnih sukoba i očekujemo da će nadležni organi, za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.