Ponovo srušena ploča nestalim novinarima, UNS protestuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo srušena ploča nestalim novinarima, UNS protestuje

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su danas ponovno rušenje obeležja novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su nestali 1998. godine, i pozvali kosovske i međunarodne institucije da otkriju i kazne počinioce.

Ta udruženja su u saopštenju povodom godišnjice postavljanja obeležja nestalim novinarima navela da su nepoznate osobe polomile i odnele bronzanu ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pisalo:"Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih" kao i da su na mestu obeležja ostali samo stubovi.

"Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji ali počinioci nikada nisu otkriveni. UNS i DNKiM traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara", piše u saopštenju.

Slavuj i Perenić nestali su 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča-Zočište tokom rada na reportaži o povratku otetih monaha u manastir Zočište.

Novinari Radio Prištine skrenuli su na pogrešan put i prešli na teritoriju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Udruženja su podsetila i da je nakon nestanka Slavuja i Perenića, na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika kao i da policija nije rasvetlila nijedan od tih zločina.

Novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike Ljubomir Knežević otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, novinar i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, dok je radnik RTV Priština Mile Buljević nestao iste godine.

Naredne godine nestao je novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši dok su novinari lista "Bota sot" Bekim Kastrati i Bardilj Ajeti ubijeni 2001., odnosno 2005. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ponovo srušena spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu

Izvor: RTS, 26.Maj.2016

Spomen ploča posvećena nestalim novinarima Radija Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu ka manastiru Zočište, ponovo je srušena. Rušenje oštro osudili Kancelarija za Kosovo i Metohiju i novinarska udruženja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.