Policijski konji za bezbednost, patrolu i druženje sa decom

Izvor: RTS, 03.Nov.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijski konji za bezbednost, patrolu i druženje sa decom

Dok je zima za većinu životinja period za odmor, ima i onih koji vredno rade. Policijski konji svakodnevno patroliraju Beogradom, obezbeđuju najrizičnije derbije, a imaju vremena i za druženje s decom.
Kada je pre 13 godina ušla u Četu konjanika, Irena Maričić je prvog dana pronašla miljenika. Među 23 konja Česmot Smit se, kaže, izdvojio na prvi pogled. Od tada ima novo ime – Mili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Od trenutka kad sam došla ovde jednostavno smo se našli i to je to. I on je konj s kojim sam ja išla i u službu i on je taj koji mi je čuvao glavu na terenu. Kada dođe do narušavanja javnog reda i mira i upotrebe konjice, Mili i ja smo to bez problema rešavali", navodi Irena Maričić, instruktor obuke jahanja Čete konjanike.
Da bi postao policijski, konj mora da prođe dve obuke.
"Jedna je tzv. osnovna obuka jahanja gde policijski službenik s policijskim konjem uči da izvede osnovne manješke radnje, prostije rečeno uči da pravilno i bezbedno upravlja službenim konjem. Druga vrsta obuke je specijalistička obuka za policijkse konje, gde ustvari mi simuliramo uslove koji mogu da nas zateknu na terenu. U tu svrhu koristimo razne barikade, prepreke, trakaste zavese, pirotehnička srestva da bi što vernije prikazali ovde i dočarali situaciju", objašnjava Maričićeva.
Policijski konji moraju biti spremni na sve. Ne smeju se plašiti ni navijača, ni petardi, ni gužve, buke. Oni ovde uče, prilagođavaju se i svakog dana izlaze na teren.
Trenažni rad počinje od pete godine, a kojom brzinom će napredovati i koliko će se dobro na terenu snaći zavisi od više faktora, pre svega, rase. U ovu štalu konji su stigli iz zemalja poznatih po konjičkom sportu – Nemačke, Holandije, Belgije, Francuske.
"Konji jesu po prirodi divlje i plašljive životinje, ali samo upornim radom i velikom ljubavlju i voljom konj stiče prijatelja u čoveku i postaje mala maca. Što je konj stariji to je bolji. kada krenu prvi put na izvršenje službenog zadatka mladi konji uvek idu u paru s starijim konjem da bi od njega učio sve što treba i kako treba da se ponaša", objašnjava Maričićeva.
Najčešće ih ih možemo videti na utakmicama, masovnimn skupovima, ali i na mnogobrojnim manifestacijama i paradama širom zemlje. Najviše posla Četa konjanika ima tokom leta, ali ni zimi ne odmaraju. Svakog dana vredno treniraju i spremno čekaju poziv da svoje znanje pokažu na delu.
"Tokom letnje turističke sezone pripadnici čete konjanika obavljaju poslove kroz patrolnu delatnost na teritoriji PU za grad Beograd. Tako preventivno deluju na sprečavanje izvršenja krivičnih dela, zaštiti imovine grašana, kao i održavanju javnog reda i mira", navodi Milan Milošević, komandir Čete.
Već oko svoje dvadesete godine konji su spremni za penziju. Uglavnom ih kupuju ljubitelji životinja, kao i deca iz konjičkih klubova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.