Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da zahvaljujući razvoju privrede, kao i saradnji privrede i obrazovanja i okolnosti da su tehnološko znanje i razvoj u funkciji društva mladi ljudi zaista ovde vide svoju šansu.
Naučno-tehnološki park treba da bude završen do marta 2020. godine, a na prostoru od 14.000 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << metara odvijaće se obuka studenta za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu. Reč je o investiciji vrednoj 10 miliona evra, od čega će za izgradnja biti uloženo više od osam miliona evra, dok će za nabavku neophodne opreme biti potrebno 1,4 miliona evra.

Ministar je naveo da startapovi koji budu planirani u tom prostou, kao i spinofovi i druge delatnosti i kompanije mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je, kako kaže, poznat na mapi Srbije i sveta po ozbiljnim znanjima svojih studenta i učenika, posebno u fundamentalnim naukama. 
Šarčević je najavio da u skupštinsku proceduru naredne sedmice ulazi Predlog zakona o Fondu za nauku.
"Poseban Fond za nauku će biti prilika da se pokrene novi naučni ciklus. Taj fond će imati ne samo sredstva resornog ministarstva, nego i drugih ministarstava i drugih delatnosti. I po uzoru na razvijene zemlje, pre svega američki NSF (Nacionalna fondacija za nauku) i druge evropske modele privredna društva i preduzeća će ulagati u nauku", kazao je ministar.
Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

10 godina od izrade projekta počela izgradnja parka za naučnike u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Nov.2018

Više od decenije stara ideja da Niš dobije Naučno-tehnološki park i dve godine stara obećanja da će on uskoro početi da se gradi, danas su konačno počela da se ostvaruju. Na Gradskom polju je postavljen kamen temeljac i mašine su se “zagrejale”, čime je počela izgradnja parka za naučnike....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.