Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da zahvaljujući razvoju privrede, kao i saradnji privrede i obrazovanja i okolnosti da su tehnološko znanje i razvoj u funkciji društva mladi ljudi zaista ovde vide svoju šansu.

Naučno-tehnološki park treba da bude završen do marta 2020. godine, a na prostoru od 14.000 kvadratnih metara odvijaće se obuka studenta za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu. Reč je o investiciji vrednoj 10 miliona evra, od čega će za izgradnja biti uloženo više od osam miliona evra, dok će za nabavku neophodne opreme biti potrebno 1,4 miliona evra.

Ministar je naveo da startapovi koji budu planirani u tom prostou, kao i spinofovi i druge delatnosti i kompanije mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je, kako kaže, poznat na mapi Srbije i sveta po ozbiljnim znanjima svojih studenta i učenika, posebno u fundamentalnim naukama. 

Šarčević je najavio da u skupštinsku proceduru naredne sedmice ulazi Predlog zakona o Fondu za nauku.

"Poseban Fond za nauku će biti prilika da se pokrene novi naučni ciklus. Taj fond će imati ne samo sredstva resornog ministarstva, nego i drugih ministarstava i drugih delatnosti. I po uzoru na razvijene zemlje, pre svega američki NSF (Nacionalna fondacija za nauku) i druge evropske modele privredna društva i preduzeća će ulagati u nauku", kazao je ministar.

Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво