Šarčević položio kamen temeljac za  naučno tehnološke park

Izvor: JUGpress.com, 23.Nov.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević položio kamen temeljac za naučno tehnološke park

NIŠ

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, gradonačlenik Niša Darko Bulatović i rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić,  u prisustvu članova Gradskog veća grada Niša, dekana i profesora niških fakulteta studenata i zvanica položili su kamen temeljac za izgradnju  Naučno-tehnološkiog parka u Nišu.

Naučno-tehnološki park treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bude završen do marta 2020. godine, a na prostoru od 14.000 kvadratnih metara odvijaće se obuka studenta za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu.

Projekat košta 10 miliona evra, a milion evra biće uloženo u opremu.

“ Biće jedini tehnološki park koji će u samom startu dobiti  savršenu opremu za inovativna istraživanja. Ova spona obrazovanja, nauke i privrede, što je najvažnije, dovode do srećne kombinacije da je znanje i razvoj u funkciji razvoja društva, tako da mladi ljudi zaista svoju šansu vide ovde. Start apovi koji budu ovde uplanirani, ali i spin ofovi i druge kompanije u Nišu mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je i inače, poznat na mapi  sveta po ozbiljnim znanjima svojih učenika i studenata kada su u pitanju fundamentalne nauke, fizika i matematika i druge“, rekao je  ministar Šarčević.

Ministar je najavio zakonsko regulisanje Fonda za nauku. Zakon ulazi i skupštinsku proceduru naredne nedelje

„ Fond ima sredstva ne samo iz matičnog ministarstva nego i iz drugih delatnosti i drugih ministarstava, a po ugladu na razvijene zemlje, u Fond za nauku ulagaće i preduzeća i privredna društva“, naglasio je ministar za prosvetu , nauku i tehnološki razvoj.

Početkom decembra Univerzitet u Nišu će sa  beogradskim i novosadskim, potpisati sporazum o saradnji sa najprestižnijim azijskim univerzitetom iz Šangaja, koji, inače, i stvara Šangajsku listu.  Od januara će se potpisati saradnja sa najboljim ruskim univerzitetima” Članovi smo CERN-a, a od marta i punopravni, kao i DUBN-e što je ruska verzija CERN-a“.rekao je prilikom polaganja kamena temeljca Šarčević.

Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan istakla je da ta banka podržava odluku Vlade Srbije da ulaže u nauku i istraživanja da bi oni koji su najvredniji, najpametniji i najškolovaniji ostanu u zemlji i doprinesu da postane lider u regionu.

“Naučno-tehnološki park u Beogradu je završen, u Novom Sadu se završava. Uskoro će početi izgradnja Biosensa. To je lider u digitalizaciji u poljoprivredi Srbije ne samo u regionu već i u Evropi”, izjavila je Negre.

Rektor niškog Univerziteta Dragan Antić je rekao da će Naučno-tehnološki park činiti jedinstvenu celinu sa inovacionim centrom na Univerzitetu i Start-ap centrom na Elektronskom fakultetu. Istakao je da se na ovaj način stvaraju uslovi za stavljanje u pogon nauke i tehnike za brži razvoj grada Niša, ovog dela i cele Srbije.Antić je rekao da je na ulazu u Niš nekada pisalo “Dobrodošli u grad elektronike”, a ubuduće će bi trebalo da stoji natpis “Dobrodošli u grad znanja i novih tehnologija”. .

„Uvereni smo da Univerzitet u Nišu sa svojih 14 fakulteta, oko 1600 nastavnika i sradnikam i sa 30.000 studenata ima potencijala, a sada i motiv da radi na razvoju i osavremenjavanju studijskih programa na kojima će se obrazovati stručnjaci određenih profika za koje već postoji potreba na tržištu rada“, zaključio je rektor niškog Univerziteta Antić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da se izgradnjom NTP-a ispunjava obećanje koje Vlada Srbije dala prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu pre dve godine.

“Vlada Srbije je u poslednje dve godine uložila ogromna sredstva u Niš, u izgradnju novog Kliničkog centra, Start-ap centra, nove zgrade Elektronskog fakulteta i Naučno-tehnološkog parka”, rekao je Bulatović. „Naš san o Nišu, nekadašnjoj balkanskoj prestonici elektronike, izgradnjom Naučno-tehnološkog parka počinje da se ostvaruje i počinje da bude realnost. Naša država danas ozbiljno ulaže u obrazovanje, nauku i istraživački rad“, zaključio je gradonačelnik Bulatović.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Nov.2018

Iako je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zbog vanredne situacije na severu Kosova, otkzala današnju posetu Nišu, danas je ipak svečano položen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka na platou kod Elektronskog fakulteta u ulici Aleksandra Medvedeva...Polaganju kamena temeljca...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.